Autorităţile au intrat din nou în alertă, după ce în ultimele zile au fost depistate cinci cazuri de pestă porcină africană în judeţul Botoşani. Trei porci mistreţi cu pestă au fost depistaţi în Pădurea Pomârla şi două la limita vechiului focar din Hudeşti. Mai grav este că unul dintre mistreţii descoperiţi în Pomârla era mâncat de carnasiere şi se afla în apa pârâului ce curge spre satul Pomârla, fiind astfel o sursă de infecţie greu de controlat. Apoi, din cauza celor doi mistreţi morţi de pestă găsiţi la limita focarului de la Hudeşti, de pe fondul silvic din zonă, Minodora Vasiliu, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Botoşani a decis extinderea ariei de supraveghere, fiind prinse acum şi oraşul Darabani şi comuna Păltiniş. „Extindem aria de supraveghere ca urmare a apariţiei acestor noi cazuri care sunt la limita primului focar de la Alba (n.r. – Hudeşti). Ca măsuri avem inventarierea porcilor domestici din cele două localităţi”, a declarat Minodora Vasiliu. Aceasta a specificat că abatoarele din zonă nu sunt încă afectate, dar că situaţia lor devine din ce în ce mai critică, odată cu extinderea pestei.
Mai mult, Minodora Vasiliu a solicitat impunerea de noi măsuri în special Poliţiei de Frontieră. Ea a cerut acestei instituţii ca „pe fâşiile unde avem zonele infectate” să se facă dezinfecţia maşinilor de patrulare, iar poliţiştii de frontieră să poarte „o încălţăminte de protecţie, eventual nişte botoşei de unică folosinţă”.
Ironizată pentru declaraţiile referitoare la riscul privind culegerea de ghiocei, şeful DSVSA Botoşani a insistat ieri pe această speţă subliniind că această activitate, precum şi culegerea de urzici din zonele infectate pot duce la portarea virusului spre gospodării şi implicit apariţia cazurilor de pestă porcină africană la porcul domestic. „Ar fi o listă întreagă de «NU»-uri: nu braconieri, nu cules ciuperci când o să fie vremea lor, nu cules ghiocei, nu intrat cu căruţele în pădure pentru cules crengi sau lemne. Sunt foarte mult «NU»-uri şi de aceea facem apel la populaţie să respecte toate obligaţiile pe fiecare gospodărie în parte”, a declarat Minodora Vasiliu, adăugând că autorităţile nu pot lupta singure fără ajutorul populaţiei.
Pesta porcină africană a fost pusă în evidenţă pentru prima dată în judeţul Botoşani pe 20 ianuarie la un porc mistreţ mort în Pădurea Alba din Comuna Hudeşti. De atunci, 18 mistreţi au fost răpuşi de perfidul virus. De asemenea, acesta a fost pus în evidenţă şi la patru din cei 393 de mistreţi vânaţi de la începutul anului.
Alţi doi mistreţi au fost găsiţi morţi pe malul stâng al Prutului, în Ucraina, la sfârşitul lunii ianuarie. La unul dintre ei s-a pus în evidenţă prezenţa virusului, în timp ce de la al doilea nu s-au mai putut recolta probe, el fiind devorat de carnasierele din zonă. Deşi aceştia nu sunt prinşi în statistici, zona de protecţie şi cea de supraveghere pentru acest focar se întinde şi pe teritoriul României.
În judeţ au apărut şi patru cazuri de pestă porcină la porcii domestici în comuna Pomârla.