Condamnat la închisoare cu executare în dosarul privind reabilitarea sistemului de termoficare a municipiului Botoşani, Bogdan Alexa, fratele fostului viceprimar Cătălin Alexa, încearcă să amâne încarcerarea. Deşi Tribunalul Botoşani a emis pe numele acestuia mandatul de executare a pedepsei încă de pe 5 martie, document care a fost înaintat de îndată Inspectoratului de Poliţie Judeţean, Bogdan Alexa nu a fost încarcerat.
„Persoana respectivă este căutată în vederea luării măsurilor legale”, a precizat ieri Maria Carp, purtător de cuvânt în cadrul IPJ. Altfel spus, Bogdan Alexa nu a mai fost de găsit la domiciliu.
În schimb, la Tribunalul Botoşani a fost înregistrată luni o cerere din partea acestuia prin care solicită amânarea executării pedepsei, care a primit termen luna viitoare, pe 4 aprilie. Interesant este că această cerere nu duce automat la suspendarea punerii în aplicare a mandatului de executare a pedepsei aflat la IPJ. Astfel, dacă poliţiştii reuşesc să afle unde este acesta, ei ar putea să-l ridice oricând.
Potrivit Codului penal, amânarea executării pedepsei poate fi dispusă numai de către instanţa de judecată şi numai în anumite condiţii. Prima situaţie este doar atunci când se constată, pe baza unei expertize medico-legale, că persoana condamnată suferă de o boală care nu poate fi tratată în reţeaua sanitară a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi care face imposibilă executarea imediată a pedepsei, dacă specificul bolii nu permite tratarea acesteia cu asigurarea pazei permanente în reţeaua sanitară a Ministerului Sănătăţii şi dacă instanţa apreciază că amânarea executării şi lăsarea în libertate nu prezintă un pericol pentru ordinea publică. În această situaţie, executarea pedepsei se amână pentru o durată determinată.
Între timp, Marcel Humă, celălalt botoşănean condamnat la închisoare cu executare în acelaşi dosar, a fost ridicat de poliţişti de pe 6 martie şi depus în Penitenciarul Botoşani în vederea executării pedepsei.
Nereguli descoperite la proiectul pentru reabilitarea sistemului de termoficare
În decembrie 2015, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a şase persoane printre care fraţii Cătălin şi Bogdan Alexa, Marcel Humă şi Adrian Nicolae Toma pentru o serie de maşinaţiuni făcute cu ocazia programului privind reabilitarea sistemului de termoficare a municipiului Botoşani, finanţat de fonduri europene. Astfel, în încercarea de a pune mâna pe o sumă de bani, fraţii Alexa au pus la cale înfiinţarea unei societăţi în judeţul Suceava, la care au numit administrator un apropiat al lui Humă, şi care, în urma unor falsuri, a participat la licitaţie şi a reuşit să o câştige, deşi nu îndeplinea toate condiţiile. Ulterior, s-a semnat contractul „Asistenţă tehnică pentru supervizarea lucrărilor – sursa şi reţele”, iar mare parte din sumă a fost dirijată mai apoi, prin contracte succesive de prestări servicii, către firmele controlate de familia Alexa.
Condamnare la 3 ani şi 4 luni închisoare
Considerat drept coordonator al acestor aranjamente, Bogdan Alexa a fost găsit vinovat şi condamnat la 3 ani şi 4 luni închisoare pentru participaţie improprie la infracţiunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene şi respectiv participaţie improprie la infracţiunea de spălare a banilor. La rândul său, Marcel Humă a fost condamnat la un an şi opt luni de închisoare pentru spălare de bani, în cazul său fiind reactivată o condamnare cu suspendare primită în 2011.
În schimb, ceilalţi inculpaţi din dosar au scăpat cu pedepse cu suspendare, cum este cazul fostului viceprimar Cătălin Alexa, condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi conflict de interese, ori au fost achitaţi, cum este cazul Anei Ciobanu, inculpată pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată. Sentinţa definitivă a fost pronunţată pe 5 martie de Curtea de Apel Suceava, după un proces care a durat mai bine de trei ani, Tribunalul Botoşani dispunând iniţial doar pedepse cu suspendare.
Miloși judecatorii din Botosani. Cum în alta parte se dau condamnări cu executare sau pedepse mai aspre?