Situaţie neaşteptată în scandalul religios din satul Schit Orăşeni, comuna Cristeşti. Ieri, Judecătoria Suceava a respins acţiunea formulată de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei (MMB) care solicitase evacuarea din Biserica „Schimbarea la Faţă a Domnului” a preotului paroh Ioan Ungureanu. Acţiunea a fost deschisă anul trecut de reprezentanţii MMB, după ce preotul Ioan Ungureanu a fost caterisit, însă a refuzat să predea cheile lăcaşului de cult, el fiind susţinut de mare parte din enoriaşi. Deşi MMB a desemnat un alt preot în parohie, acesta nu a reuşit să slujească niciun minut în biserică, sătenii susţinând că lăcaşul de cult le aparţine. La începutul acestui an, Curtea de Apel Suceava a decis strămutarea cauzei la Judecătoria Suceava, iar ieri magistraţii au respins cererea de evacuare. „Respinge excepţia lipsei puterii de reprezentare a reprezentantului Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei şi excepţia lipsei dovezii calităţii de reprezentat al semnatarului cererii invocate de pârât prin întâmpinare. Respinge excepţia lipsei puterii de reprezentare a reprezentantului Protopopiatului Botoşani. Respinge excepţia lipsei puterii de reprezentare a parohului Parohiei Schimbarea la Faţă a Domnului din Schit Orăşeni. Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamanţilor Mitropolia Moldovei şi Bucovinei şi a Protopopiatului Botoşani. Respinge cererea, ca nefondată”, se arată în decizia instanţei. Hotărârea nu a fost motivată, însă aceasta nu este definitivă întrucât părţile pot formula apel în termen de 5 în zile de la pronunţare.
Situaţia conflictuală ar putea să mai dureze şi asta pentru că, după ce i s-a comunicat decizia de caterisire, preotul Ioan Ungureanu a contestat măsura în instanţă la Curtea de Apel Iaşi considerând că a fost „judecat” rapid, fără respectarea dreptului la apărare, de instanțe incompatibile şi cu încălcarea Statutul Bisericii Ordoxe Române și a Regulamentului Autorităților Canonice Disciplinare și al Instanțelor de Judecată ale Bisericii Ortodoxe Române. Deşi în primă fază a pierdut procesul, Curtea de Apel Iaşi considerând că aceste aspecte se judecă doar pe baza regulamentelor interne ale cultelor, Ioan Ungureanu s-a adresat Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care a stabilit ca primul termen al procesului să se desfăşoare pe 27 ianuarie 2021. În acest context, decizia Judecătoriei Suceava nu a clarificat în niciun fel divergentul apărut între MMB, preot şi comunitate care îşi dispută biserica din sat.
Situaţia conflictuală a izbucnit în vara lui 2016, după un Sinod pan-ortodox de la Creta, unde s-ar fi semnat o serie de documente care nu au fost acceptate de toţi preoţii. Acuzând că aceste documente vin în contradicţie cu vechile dogme bisericeşti, părintele Ioan Ungureanu nu l-a mai pomenit în slujbe pe ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei. Ulterior, reprezentanţii MMB s-au îndreptat împotriva acestuia, acuzându-l de schismă, neascultarea faţă de feţele bisericeşti, de contrazicerea publică a poziţiei bisericii, de insultă, calomnie, defăimare şi clevetirea în public, dar şi de instigare la atitudini şi fapte negative şi de săvârşirea Sfintelor Taine cu nerespectarea prevederilor tipiconale. Pentru că preotul Ioan Ungureanu nu s-a conformat deciziilor MMB, el a fost sancţionat rând pe rând cu avertisment, dojană arhierească, după care a fost oprit de la săvârşirea tuturor lucrărilor sfinte şi suspendat din funcţia de paroh, pentru ca mai apoi să fie chemat în judecată în faţa Consistoriului eparhial al Arhiepiscopiei Iaşilor, care a dispus, în vara lui 2017, caterisirea acestuia.
Între timp, în parohie a fost numit un alt preot, dar toate încercările reprezentanţilor MMB de a prelua biserica au fost sortite eşecului, zeci de enoriaşi continuând să-l susţină pe preotul Ungureanu. Astfel, în timp ce preotul Ioan Ungureanu, care în opinia MMB este caterisit, continuă să slujească în biserica din sat, preotul delegat de MMB slujeşte separat pentru ceilalţi enoriaşi care nu au vrut să intervină în conflict. În acest context reprezentanţii MMB au convocat o adunare şi au constituit un alt Consiliu parohial şi a cerut evacuarea preotului din lăcaşul de cult, însă o parte dintre localnici s-au prezentat la proces şi au susţinut că biserica este a comunităţii, nu a Bisericii Ortodoxe Române.