Zeci de case şi construcţii civile din municipiul Botoşani riscă să fie dărâmate, dacă vor fi aplicate la literă prevederile unei noi legi a mediului intrată în vigoare la începutul lunii ianuarie. Este vorba în special de construcţiile din „aglomerările urbane” care nu au autorizaţie şi nu au obţinut în prealabil demarării lucrărilor acordului de mediu. „Agenţia de Protecţie a Mediului Botoşani a informat administraţiile publice locale şi judeţene cu competenţă în emiterea certificatelor de urbanism şi a autorizaţiilor de construcţie despre prevederile noii legi, care, contrar legii construcţiilor, nu mai dă posibilitatea intrării în legalitate după începerea lucrărilor”, a declarat Eugen Mateciuc, directorul executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Botoşani.
Constatarea neregulilor și dispunerea demolărilor trebuie făcută de către comisarii Gărzii de Mediu, după sesizarea primită de la reprezentanții APM.
„Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 la 15.000 de lei persoanele fizice şi de la 50.000 la 100.000 de lei pentru firme şi cu aducere terenul la starea iniţială, adică demolarea construcţiei, începerea lucrărilor fără existenţa acordului de mediu. Dacă persoanele în culpă refuză să demoleze construcţiile, amenzile se dublează, fiind între 15.000 şi 30.000 de lei pentru persoane fizice şi între 150.000 şi 200.000 de lei pentru persoanele juridice. Mai mult, este vorba de o infracţiune şi se riscă chiar pedeapsa cu închisoarea între trei luni şi un an”, a declarat, la rândul său, Cristina-Ionela Kashyap, comisarul şef al Gărzii de Mediu Botoşani. În plus, comisarii de mediu, ca pedeapsă complementară, pot decide şi suspendarea activităţii firmelor în culpă
Aceasta mai susţine că până în prezent nu a avut nicio sesizare pe marginea acestei legi şi speră ca în cel mai scurt timp legiuitorul să modifice norma în sensul prevederilor legii construcţiilor care prevede posibilitatea intrării retroactive în legalitate. De altfel, zilele trecute a avut loc o videoconferinţă la nivel naţional cu reprezentanţii instituţiilor de mediu din ţară în care s-au solicitat trimiterea de propuneri în acest.
În municipiul Botoşani sunt cartiere întregi de vile construite fără autorizaţie de construcţie, iar potrivit noii legi, intrarea lor în legalitate nu s-ar putea face fără o demolare prealabilă şi reconstruirea lor. Lucru ce este puţin probabil să se întâmple, autorităţile locale, indiferent de culoarea lor politică, neluând nicio măsură în sensul intrării acestor construcţii în legalitate.