După trei ani de războaie duse în instanţă pe drepturi şi libertăţi, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, Florin Ţurcanu, este din nou liber să facă ce vrea. Ieri, magistraţii Curţii de Apel Suceava au dispus revocarea măsurii controlului judiciar, meţinută timp de aproape doi ani de instanţele de judecată. Inculpat pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, Florin Ţurcanu îşi poate trăi liniştit viaţa, fără să mai fie obligat să meargă săptămânal la poliţie sau să anunţe orice deplasare.
Bătălia pentru libertate a fost una extrem de lungă, după ce la sfârşitul lui martie 2016 Florin Ţurcanu a fost reţinut de procurorii anticorupţie şi ulterior arestat preventiv. Principalele acuzaţii vizează faptul că în perioada iunie 2013-septembrie 2014 , în calitate de președinte al Consiliului Județean (CJ), Florin Ţurcanu i-ar fi cerut omului de afaceri Marcel Vasile Bîrsan, administrator al societăţii Cornell’s Floor SRL, să-i construiască o casă în cartierul Lebăda, imobil declarat ca fiind în proprietatea lui socrului său Aristomel Anuşca, promiţând în schimb că își va folosi influența pentru ca firmele lui Bîrsan să beneficieze, prin încredințare directă, de a trei contracte de lucrări și furnizare de bunuri, în valoare de peste 600.000 lei, contracte de execuție lucrări a căror finanțare era asigurată din fonduri provenind de la Uniunea Europeană, bugetul de stat ori bugetul local. Totodată, susţineau procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în perioada august 2013 – ianuarie 2015, acesta ar fi ascuns și disimulat adevărata proveniență a casei din Aleea Pajiştei, imobil care a fost construit și finanțat gratuit, cu suma de 272.906,16 lei, de către omul de afaceri Marcel Vasile Bîrsan, prin intermediul firmelor sale.
Ulterior trimiterii sale în judecată, în iulie 2016, fostul preşedinte CJ a fost plasat în arest la domiciliu, iar în februarie 2017 instanţa a dispus înlocuirea măsurii cu cea a controlului judiciar. Doi ani au luptat avocaţii săi cu procurorii şi judecătorii în încercarea de a înlătura şi această măsură. Cu toate acestea, magistraţii au considerat că există motive temeinice pentru menţinerea măsurii, procurorii invocând de fiecare dată riscul influențării martorilor, raportat la calitatea deținută anterior de Ţurcanu. Mai mult, au invocat procurorii, el nu ar fi la primul contact cu legea penală, Florin Ţurcanu având o condamnare cu suspendare de şase luni închisoare pentru fals şi uz de fals, dispusă în decembrie 2014, după ce a consemnat nereal că membri ai PNL Botoşani au fost excluşi din partid, aceştia pierzându-şi astfel funcţiile de consilieri judeţeni sau locali în detrimentul unor persoane agreate de fostul şef al judeţului.
La decizia de ieri a Curţii de Apel Suceava a contribuit însă şi faptul că dosarul instrumentat de procurorii DNA nu a trecut însă de instanţa de fond, de trei ani cauza fiind pe rolul Tribunalului Botoşani. În acest interval, dosarul a trecut prin mâinile a trei complete de judecată, doi dintre magistraţi desemnaţi să judece cauza pensionându-se între timp, procesul reluându-se de la zero. Interesant este că în toată această perioadă unii dintre martorii audiaţi au fost condamnaţi pentru mărturie mincinoasă, după ce şi-ar fi schimbat declaraţiile.