Cel mai longeviv protest al magistraţilor din istoria postdecembristă a continuat astăzi pe treptele Tribunalului Botoşani cu o nouă luare de poziţie de către judecătorii şi procurorii botoşăneni. Pentru a treia oară în mai puţin de o lună, magistraţii au ieşit pe treptele instituţiei cu mesaje prin care au clamat independenţa justiţiei. Cu banderole albe la braţe şi cu mesaje imprimate pe coli de hârtie, judecătorii şi procurorii au vrut să sancţioneze încă o dată lipsa de reacţie a ministrului Justiţiei la cererile protestatarilor din întreaga ţară, care cer la unison abrogarea Ordonanţei 7/2019 şi desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie. Totodată, magistraţii botoşăneni au acuzat modul în care ministrul Tudorel Toader a decis să modifice Ordonanţa 7/2019, trecând din nou peste punctul de vedere exprimat de Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). „Suntem solidari cu toţi colegii noştri din ţară care protestează astăzi. La ora 18, la Curtea de Ape Bucureşti va fi cel mai mare protest din ţară şi, de asemenea, se va protesta la foarte multe instanţe şi parchete din ţară. De la ultimul protest, lucrurile nu au evoluat în bine. Domnul ministru a anunţat că va mai da o ordonanţă de urgenţă de modificare a modificărilor aduse la legile justiţiei, însă aceste modificări au fost aduse cu o simulare de consultare a magistraţilor. Noi am primit nişte email-uri de la CSM, zilele trecute, şi ni s-a cerut un punct de vedere pe care să-l expunem în câteva ore, asta în timp ce eram în plină activitate. Practic, s-a simulat o consultare. În orice caz, CSM-ul a dat aviz negativ, pentru prima dată în unanimitate, şi totuşi în aceeaşi zi Ordonanţa 12 a fost adoptată, domnul ministru spunând că ar fi crezut că a avut aviz pozitiv din partea CSM. Deci se întâmplă lucruri nemaivăzute şi nemaiauzite până în prezent. Au fost abrogate alte modificări, însă cea mai toxică şi cea mai nocivă modificare – cea privind Secţia specială de investigare a infracţiunilor din justiţie, a rămas în picioare, ceea ce ne face să credem că independenţa noastră continuă să fie în pericol”, a spus Nicoleta Arpinte, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Dorohoi.
Cât priveşte scrisoarea celor 30 de preşedinţi ai tribunalelor din ţară înaintată CSM la sfârşitul săptămânii trecute, prin care se cerea reglementarea modului în care pot protesta magistraţii, judecătorii şi procurorii botoşăneni au apreciat că respectiva luare de poziţie nu s-a făcut prin consultarea Adunărilor Generale şi prin urmare nu reprezintă decât puncte personale de vedere ae semnatarilor. În acest context, protestatarii s-au delimitat de acel demers şi au susţinut că semnatarii scrisorii nu reprezintă decât sub 2% din numărul total al magistraţilor. Protestatarii spun că sunt decişi să-şi continue acţiunile până când vor fi abrogate toate modificările aduse arbitrar legilor justiţiei. „Nu s-a stabilit niciun calendar pentru că nu ştim care va fi evoluţia evenimentelor pe viitor. Noi vom continua să protestăm atâta timp cât societatea ne va băga în seamă şi va reacţiona într-un fel. În momentul în care vom fi ignoraţi de întreaga societate, de politiceni, nu ştim, poate ne vom întoarce la treburile noastre şi o să ajungem la concluzia că asta este ceea ce merităm cu toţii. Bine, nu chiar cu toţii”, a adăugat Nicoleta Arpinte.
Protestele de la Botoşani au început pe 25 februarie şi au continuat mai apoi pe 1 martie. Nemulţumirile vizează în primul rând scoaterea de sub tutela Ministerului Public a Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, care a devenit astfel un factor de presiune şi de intimidare a magistraţilor. Totodată, ei au acuzat faptul că la adoptarea Ordonanţei de urgenţă 7/2019 nu a fost consultat nici măcar CSM.