Începând de azi, creştinii ortodocşi intră în Postul Paştelui. Denumit Postul Mare, ca urmare a duratei de şapte săptămâni, acesta are rolul de a pregăti sufletul şi trupul pentru marea sărbătoare a Învierii.
Postul Mare aminteşte de postul de 40 de zile ţinut de Mântuitorul Iisus Hristos înainte de a începe activitatea Sa mesianică şi de aceea mai este numit şi Paresimi. În primele secole se postea doar în Vinerea Patimilor, o săptămână sau doar două zile înainte de Sărbătorile Pascale.
În post, restricţiile alimentare trebuie completate de rugăciune şi fapte bune, aşa după cum recomandă slujitorii Bisericii. Potrivit acestora, creştinii trebuie să se roage la Dumnezeu pentru ca El, cu puterea şi mila Lui, să îi prefacă din răi în buni, deoarece dacă oamenii ar fi buni cu semenii lor ar dispărea relele sociale.
Până la Sărbătorile Pascale sunt doar două zile în care este dezlegare la peşte, pe 25 martie, de Buna Vestire şi de Intrarea Domnului în Ierusalim (Florii).
În această perioadă din alimentaţie nu trebuie să lipsească sursele de proteine, cum ar fi ciupercile, fasolea, nucile, mazărea, năutul sau lintea, dar nici legumele şi fructele de sezon, care sunt o sursă foarte bună de vitamine, de minerale şi antioxidanţi.
Medicii le recomandă bolnavilor să aibă grijă în perioada postului pentru ca rigorile alimentare să nu le accentueze problemele medicale. Totodată, nu se recomandă postul alimentar strict pentru copii şi bătrâni.
Ultima zi a Postului Paştelui va fi pe 27 aprilie, pe 28 aprilie creştinii ortodocşi sărbătorind Învierea Domnului.