Igienizarea terenurilor prin arderea resturilor vegetale continuă să provoace incendii în judeţ. Zeci de hectare de teren agricol au fost pârjolite ieri de flăcările scăpate de sub control. La Gorbăneşti, focul s-a întins pe circa 40 de hectare, incendiul fiind stins cu ajutorul pompierilor militari de la Garda de Intervenţie Truşeşti.
Tot ieri, un incendiu declanşat pe marginea drumului care leagă municipiile Botoșani și Dorohoi a dus la oprirea circulaţiei pe ambele sensuri timp de aproape o oră şi jumătate. Aici, incendiul a afectat numai patru hectare de vegetaţie, însă fumul dens a pus în pericol siguranţa şoferilor aflaţi în trafic pe drumul naţional. Din acest motiv, autorităţile au trimis la faţa locului inclusiv echipaje de la Serviciul Rutier, care au dispus oprirea circulaţiei. Şi la Mihălăşeni focul a mistuit vegetaţia uscată de pe terenurile agricole, punând în pericol copacii de pe acele exploataţii.
„În ultimele 24 de ore, pompierii botoşăneni au fost solicitaţi şi au intervenit pentru stingerea a 21 de incendii produse în gospodăriile sau pe trenurile agricole din Botoșani, Călărași, Ștefănești, Năstase (Mihălăşeni) Carasa (Corlăteni), Racovăţ (Pomârla), Ibăneşti, Văculeşti, Lupăria (comuna Prăjeni), Chiţoveni (oraş Flămânzi), Cândeşti, Mihai Eminescu, Gorbăneşti, Siliştea (comuna Stăuceni), Roşiori şi Rădeni (comuna Frumuşica)”, a precizat Dorina Lupu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU). Pentru stingerea celor 21 de incendii au intervenit, în total, 128 de pompieri militari şi voluntari. Un bilanţ făcut astăzi de reprezentanţii ISU arăta că numai în ultimele 24 de ore a ars vegetaţia uscată de pe circa 70 de hectare, 12 tone de furaje şi o anexă, pompierii împiedicând extinderea flăcărilor la mai multe locuinţe.
Pentru a patra zi consecutiv, reprezentanţii ISU fac apel la populaţie să respecte regulile şi măsurilor de apărare împotriva incendiilor specifice utilizării focului deschis pentru a nu genera dezastre sau tragedii.