Angajaţii Centrului de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) au protestat ieri timp de două ore. Aceştia au sistat activitatea de evaluare psihosomatică a copiilor care vor împlini şase ani după 1 septembrie, dar care doresc să fie înscrişi în clasa pregătitoare. Mesajul s-a derulat sub sloganul „Stop discriminării!”.
Potrivit celor precizate de Beniamin Ciorogar, lider de sindicat, angajaţii centrului solicită recunoaşterea statutului de cadru didactic de predare a profesorilor consilieri şi a profesorilor logopezi, recunoaşterea CJRAE ca instituţie de învăţământ special integrat, acordarea sporului de solicitare neuropsihică profesorilor şi menţinerea sporului de 15% pentru profesorii din CJRAE. Totodată, se mai solicită reacordarea sporului de 15% pentru învăţământ special personalului didactic auxiliar din cadrul instituţiei şi debirocratizarea sistemului de învăţământ.
În cazul în care conducerea Ministerului Educaţiei nu va ţine cont de revendicările sindicaliştilor, aceştia sunt decişi să-şi radicalizeze formele de protest.
În sistemul de învăţământ există şi alte probleme generate în principal de legea salarizării. Personalul nedidactic, exclus de la majorarea salarială de 20% acordată începând cu 1 martie 2018, a solicitat în repetate rânduri declanşarea unor proteste. Deocamdată, liderii sindicali au amânat luarea unei decizii, deoarece reprezentanţii Ministerului Educaţiei au dat asigurări că multe probleme vor fi rezolvate după aprobarea bugetului de stat.
Nemulţumiri şi la Protecţia copilului
Angajaţii din CJRAE nu sunt singurii bugetari botoşăneni care au decis să-şi exprime public nemulţumirile. Pe 22 februarie, aproximativ 200 de angajaţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), nemulţumiţi de neacordarea unor sporuri, au protestat în faţa instituţiei. În timpul protestului, în zonă a ajuns Marius Budăi, ministrul Muncii, fost angajat al DGASPC, care le-a dat asigurări foştilor colegi că-şi vor primi sporurile.
Muzeografi afectaţi de „taxa pe lăcomie
Celebra Ordonanţă 114, cunoscută sub denumirea de „taxa pe lăcomie”, care plafonează sporurile la nivelul celor din decembrie 2018, îi afectează pe muzeografi şi angajaţii Memorialului Ipoteşti. Din cauza ordonanţei care a instituit „taxa pe lăcomie” aceştia nu pot beneficia de un spor reglementat de 15%.
Anul trecut, guvernanţii au decis să acorde celor din domeniu un spor de condiţii vătămătoare, care urma a se stabili în funcţie de buletinele de expertizare a locurilor de muncă făcut de către experţii Direcţiei de Sănătate Publică. Legislaţia adoptată nu prevede însă o dată de la care trebuia să fie acordat acest spor. În aceste condiţii, chiar dacă buletinele de expertizare au fost gata în noiembrie 2018, sporul, în procent de 15%, nu a fost acordat şi urma a fi plătit începând cu ianuarie 2019. Numai că celebra Ordonanţă 114 stipulează că sporurile, în acest an, se plătesc în acelaşi cuantum cu cele din ultima lună a anului trecut, adică, în cazul celor 50 de angajaţi ai muzeului şi 38 ai Memorialului Ipoteşti, 0 lei.
Camelia Socianu, liderul Sindicatului Impact, care îi reprezintă şi pe sindicaliştii din cele două instituţii de cultură, a anunţat că vor fi deschise în acest sens acţiuni în instanţă.