De 8 martie, colecţionarul Viorica Hrustovici le-a oferit botoşănencelor un cadou deosebit. Beneficiind de sprijinul conducerii Muzeului Judeţean, Viorica Hrustovici a organizat pe holul acestei instituţii expoziţia „Personalităţi feminine în carte poştală şi filatelie”. Vernisajul care a avut loc astăzi a inclus şi prezentarea cărţii „Personalităţi feminine româneşti în carte poştală şi filatelie”, prima carte realizată de Viorica Hrustovici.
În debutul manifestării, muzeograful Gheorghe Median a vorbit despre albumul care include peste o sută de personalităţi feminine din România, din toate timpurile, femei care au însemnat ceva pentru cultura, viaţa şi politica românească şi care, pentru că şi-au marcat epoca în care au trăit, au fost expuse pe cărţi poştale, timbre şi plicuri filatelice. „Doamna Viorica Hrustovici de un număr de ani realizează expoziţii tematice cu aceste cărţi poştale, timbre şi plicuri filatelice. Ideea de la care autoarea cărţii a pornit, este aceea de a demonstra că femeia a fost şi este un membru important al societăţii de care trebuie să se ţină seama. Se ştie bine că foarte mult timp femeile au fost considerate că sunt bune numai ca mame, ca soţii, că sunt indispensabile în gospodărie, dar dincolo de acestea, totul trebuia să cadă în sarcina bărbaţilor. Se ignora faptul că o femeie poate să facă la fel de bine acelaşi lucru pe care îl face un bărbat. A trebuit însă să treacă foarte mult timp până când s-a ajuns la ceea ce doamna foloseşte foarte des în expoziţiile şi în discursurile sale, emanciparea femeii. Adică până când femeia a fost dezrobită de sarcinile pe care le avea, a fost înţeleasă că este capabilă să facă tot felul de activităţi în societate şi până când femeile însele au demonstrat că pot face aşa ceva. Sigur că lucrurile s-au întâmplat în timp, s-au întâmplat greu şi nu foarte multe femei au reuşit să rupă bariera tradiţiei şi bariera unui fel de a gândi în societate”, a spus, printre altele Gheorghe Median. Acesta a făcut trimitere la femeile care se regăsesc în carte şi a reamintit de soţiile domnitorilor români, reginele României, personalităţi deosebite care au ctitorit biserici şi mănăstiri, sau care au înfiinţat fundaţii, societăţi culturale şi au reprezentat interesele României în diverse situaţii. S-a amintit şi de femeile care s-au impus în muzică, justiţie, sănătate, sport şi alte domenii de activitate. Gheorghe Median a salutat faptul că în carte se regăsesc personalităţi botoşănene, cum ar fi Elisabeta Lipă, învăţătoarea Elena Cuparencu, compozitoarea şi pianista Didia Saint-Georges. „Această carte trebuie citită pentru că fiecare filă, fiecare portret, fiecare medalion este aşa un fel de bucurie a sufletului pentru că putem vedea că noi românii am putut să dăm şi dăm lumii valori extraordinare”, a mai afirmat Gheorghe Median, apreciind că această carte este o emblemă a judeţului Botoşani şi este prima de acest fel care a apărut în România.
Lucia Olaru Nenati i-a felicitat pe cei care au organizat această manifestare culturală de Ziua Femeii, apreciind că „Personalităţi feminine româneşti în carte poştală şi filatelie” este prima carte dedicată femeilor importante. „Viorica Hrustovici este o prezenţă şi o personalitate care se caracterizează prin veselie, prin bună dispoziţie, prin curaj, prin tenacitate în tot ce face. Am dreptul să certific aceste calităţi pentru că în urmă cu câţiva ani am avut eu şansa să fiu solicitată să privesc manuscrisele şi propunerile domniei sale pentru ceva ce avea să fie o expoziţie. Astăzi mă felicit pentru faptul de a fi acordat atenţie şi a fi apreciat de pe atunci ca pe un lucru important şi sunt şi eu puţin alături de ea bucuroasă să văd ce traiectorie a căpătat această iniţiativă a dumneaei, pentru că ceea ce vedem astăzi aici este un fapt cultural de excepţie şi de condiţie elevată şi chiar de originalitate”, a declarat Lucia Olaru Nenati. Ea a reamintit că Viorica Hrustovici a avut până acum numeroase premii, expoziţii şi aprecieri.
Viorica Hrustovici a vorbit despre activitatea de colecţionar şi a mulţumit celor care au fost alături de ea la această manifestare culturală.