Omul de afaceri Viorel Cataramă anunţă că răspunde provocării lansate de antreprenorul Ştefan Mandachi, suceveanul care a construit primul metru de autostradă în Moldova, şi va întrerupe munca în 15 martie, la ora 15:00, timp de 15 minute. Cataramă a provocat alţi trei oameni de afaceri, printre care şi pe botoşăneanul Dumitru Bălan, patronul Microbuzul.
Dumitru Bălan, care este şi preşedintele filialei judeţene a partidului lui Cataramă, Dreapta Liberală, a răspuns provocării lansate de şeful său politic şi a anunţat că maşinile „Microbuzul” nu vor circula pe 15 martie în intervalul 15:00 şi 15:15. „Am văzut provocarea. Categoric susţin acest demers şi cred că orice om de bună credinţă se solidarizează cu cele spuse de domnul Cataramă şi cu demersul domnului Mandachi de la Suceava. Am să opresc lucrul în 15 martie cu orice risc”, a declarat Dumitru Bălan. Acesta a ţinut să-i provoace mai departe pe şefii unor firme pe care tot el le patronează. „Am să-i provoc pe ai mei, pe cei de la Tele M, de la Service şi pe cei de la iazul Vlădeni”, a conchis omul de afaceri.
Până în acest moment, în Botoşani, niciun alt om de afaceri nu s-a mai raliat protestului. În schimb acesta ia amploare la nivel naţional, tot mai mulţi întreprinzători urmând a opri munca.
Omul de afaceri Ştefan Mandachi, din Suceava, a construit primul şi singurul metru de autostradă din Moldova şi îi provoacă pe români să se alăture protestului lui: să oprească activitatea în 15 martie, la ora 15:00, timp de 15 minute. Mandachi i-a provocat iniţial pe Ion Ţiriac, Gigi Becali şi Viorel Cataramă. Într-un videoclip postat pe YouTube, acesta susţine că a făcut un calcul şi, până acum, a pierdut un an şi jumătate din viaţă la volan, parcurgând mai mult de 500.000 de kilometri în 15 ani de când are permis de conducere, dar şi că în ultimii 30 de ani, pe şoselele din România au murit 60.000 de oameni, echivalentul populaţiei unui oraş precum Alba Iulia.
Şi sportivii se raliază protestului
Printre cei care s-au raliat protestului se numără şi sportivi din Moldova. Provocat să facă acest, fostul internaţional Dorin Goian, în prezent antrenor la echipa din Liga a III-a Bucovina Rădăuţi, a răspuns pozitiv şi i-a provocat la rândul său pe foştii colegi de la Steaua, George Ogăraru, Florin Lovin şi Andrei Cristea. „Sunt băcăuan, sunt moldovean şi îmi doresc şi eu o autostradă care să lege Moldova de Târgu Mureş. Accept şi eu această provocare din partea lui Dorin Goian. Acum să vedem ce vom face atunci, pe 15 martie. Dacă vom fi la antrenament, voi sta 15 minute în vestiar, în semn de protest. La rândul meu, îi provoc pe colegii mei Mateiu, Kelić şi Dimitrov să facă acelaşi lucru. Să stea şi ei în vestiar, pentru a trage un semnal de alarmă”, a declarat Andrei Cristea.
De asemenea, antrenorul Poli Iaşi, Flavius Stoican, a acceptat să se alăture acestui protest şi a declarat că va întrerupe antrenamentul timp de 15 minute. „Dacă e pentru autostradă, o facem şi noi. Şi eu, şi clubul Poli Iaşi. Întrerupem antrenamentul pentru 15 minute. Numai să nu avem meci. Dacă vom avea antrenament, ne oprim 15 minute şi nu facem nimic. Avem nevoie de autostradă. Cred că este o metodă bună prin care se atrage atenţia autorităţilor că este nevoie de mai multă implicare în ceea ce priveşte dezvoltarea infrastructurii, mai ales în zona de nord a ţării”, a declarat Stoican, care a lansat la rândul său provocarea pentru alţi trei foşti fotbalişti: „Lansez şi eu provocarea lui Eugen Trică, Cosmin Bărcăuan şi Claudiu Niculescu. Să se alăture şi ei acestei campanii”.
Oficialii din transporturi susţin că au înţeles mesajul
Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a declarat, ieri, că a înţeles clar mesajul protestului de 15 minute pentru autostrăzi, promiţând că în acest mandat va fi o prezenţă mai activă pe şantiere. „Înţeleg problema, sunt în asentimentul tuturor că trebuie să accelerăm. Dacă în primul mandat al meu am lansat proiecte de trei miliarde de euro, în acest mandat îmi doresc să avem poate şi mai multe proiecte lansate, dar, în acelaşi timp, să avem concretizaţi cât mai mulţi kilometri de autostradă, vorbesc stadiul fizic implementat”, a spus Cuc.
La rândul său, şeful Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Narcis Neaga, susţine că protestul de 15 minute al antreprenorilor români care îşi doresc autostrăzi este un semnal de alarmă pe care l-a recepţionat şi va ţine cont de el. „Chiar ţinem cont de acest protest în sensul că încercăm şi suntem convinşi că vom merge spre îmbunătăţirea performanţelor companiei”, a spus Neaga.
Astfel de declaraţii au fost făcute mereu de-a lungul anilor, însă, în practică nu s-a rezolvat nimic, starea drumurilor, în special a celor din Moldova, fiind pe an ce trece tot mai proastă.