Consilierii municipali au amânat dezbaterea proiectului vizând modificarea regulamentului de administrare a cimitirelor din municipiul Botoşani, care includea măsura reconcesionării locurilor de veci pentru care nu s-a plătit de zeci de ani concesiunea şi de care nu se mai ocupă nimeni. Marian Murariu, viceprimarul municipiului, a motivat că se aşteaptă un aviz de la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. În cadrul şedinţei, consilierul social democrat Ady Petruşcă, s-a declarat împotriva reconcesionării locurilor de veci. „Aici pe pământ suntem trecători, o zi, două, trei, 50 de ani, o sută de ani, Cât ne dă cel de sus, să trăim, o să trăim, dar acolo, în cimitir este pentru totdeauna. Punctul meu de vedere este să renunţăm la acele exhumări, chiar dacă pe unii îi interesează acest lucru şi să dăm drumul la proiectul vizând extinderea Cimitirului Eternitatea”, a spus alesul local.
Potrivit conducerii Urban Serv, în cimitirele Pacea şi Eternitatea există multe morminte de care nu se mai îngrijeşte nimeni, iar în unele situaţii se cunoaşte doar numele celui înhumat şi data decesului. Mai mult, sunt morminte unde nu mai există cruci.
Potrivit regulamentului, Urban Serv va da un anunţ în presa locală, iar lista cu locurile de veci abandonate va fi afişată la poarta cimitirului, dar şi la avizierul primăriei. În 90 de zile de la publicarea anunţului, urmaşii persoanelor înhumate în acele locuri trebuie să se prezinte pentru a plăti concesiunea. În cazul în care în cele 90 de zile nicio persoană nu se va prezenta pentru a clarifica problema concesiunii pentru respectivele locuri de veci, se va putea trece la reconcesionare. În condiţiile în care un loc se concesionează unei alte persoane, se deshumează osemintele persoanei înmormântate acolo, se face o slujbă, iar osemintele sunt lăsate în acelaşi mormânt, la picioarele persoanei care va fi înmormântată acolo. Pe crucea aferentă mormântului va fi trecut numele ambelor persoane înhumate în acel loc. Toate costurile referitoare la deshumare, la slujbă, la reînhumare vor fi suportate de noul concesionar.
Deşi există multe cazuri în care persoane din aceeaşi familie îşi dorm somnul de veci în acelaşi mormânt, în privinţa reconcesionării mormintelor părăsite există însă multe rezerve.
Consilierul Ştefan Mihai susţine că măsura nu este corectă faţă de cei trecuţi la cele veşnice. „Dacă toată viaţa un om stă cu sabia lui Damocles deasupra capului, acum să aibă emoţii şi că după moarte nu va avea linişte? Ar fi nebunia de pe lume cu reconcesionarea, sunt cavouri de o sută de ani, care ar putea fi disputate de mai mulţi. Nu mi se pare corect. Soluţia la criza locurilor de veci este amenajarea unor noi cimitire”, a spus alesul local. Acesta a adăugat că mulţi botoşăneni sunt plecaţi în străinătate şi nu au de unde să ştie că trebuie să se prezinte în 90 de zile pentru a plăti concesiuni pe locuri de veci. „Sincer, nu aş vrea acum să fiu blestemat şi de cei trecuţi în lumea umbrelor”, a concluzionat Ştefan Mihai.
Lunar, în municipiul Botoşani se fac 45-50 de înhumări. În aproximativ 80% din cazuri, persoanele decedate sunt înmormântate pe locuri concesionate cu câţiva ani în urmă.