Piscicultorii nu vor să acceseze fondurile europene pe care le au la dispoziţie, considerând că partea de cofinanţare cerută de organismele europene, 50%, este mult prea mare şi preferă să facă investiţii în regie proprie, considerând că aşa ies mult mai ieftin.
Pe teritoriul judeţului funcţionează un FLAG (n.r. – Fishing Local Action Grup), „Iazurile Moldovei”, care acoperă teritorial oraşul Flămânzi, 11 comune din partea de sud a judeţului: Albeşti, Băluşeni, Blândeşti, Copălău, Durneşti, Frumuşica, Mihai Eminescu, Roma, Răchiţi, Stăuceni şi Suliţa, precum şi comuna Deleni din judeţul Iaşi. Prin această asociaţie agenţii economici din piscicultură şi comunele de pe teritoriul pe care-l acoperă pot atrage fonduri europene, însă solicitările sunt foarte reduse.
„Fondurile europene sunt neatractive din cauza procentului mare de cofinanţare pe care trebuie să-l aducem şi suntem nemulţumiţi din acest motiv. În general, aceste fonduri europene încurajează pescuitul recreativ-sportiv. Uniunea Europeană ne împinge spre aceste tipuri de activităţi – servicii, recreaţie, să vină să se plimbe la noi – că producţia trebuie să o facă ţările din Occident, Germania, Franţa, Cehia, nu noi. Dacă vrei să mergi pe pescuit recreativ-sportiv poţi să creşti procentul de cofinanţare, dar trebuie să vii cu activităţi inovative, poveşti de genul acesta. Pentru producţie, pentru activităţi de modernizare, mai greu cu banii”, a declarat Gheorghe Nistor, administratorul Piscicola Botoşani. „O societate mai mare, cum suntem noi, este obligată să facă investiţii. Acum depunem un nou proiect pentru că trebuie să iau un tractor, nişte ambarcaţiuni, utilaje de care am strictă nevoie şi fac aceste investiţii, dar un investitor mai mic nu este încurajat să ia fonduri europene. Cofinanţarea de 50% nu este atractivă. Până acum doi ani era 60%, dar în loc să crească procentul l-au coborât”, a mai spus Nistor.
Prin intermediul acestei organizaţii, la dispoziţiile piscicultorilor botoşăneni sunt puse fonduri de sute de mii de euro. „Pentru agenţii economici cofinanţarea este tot 50%, dar aceştia nu sunt interesaţi. Ei vor măcar 70-80%… O să redeschidem o nouă sesiune, dar nu găsim agenţi economici care să aplice pentru o cofinanţare de 50%. Eu depun proiect pentru că mie îmi este necesar”, arată administratorul Piscicola.
Dacă pentru agenţii economici coeficientul de cofinanţare este un handicap, pentru autorităţile locale această scuză nu stă în picioare, ele putând beneficia de fonduri nerambursabile 100% în limita a 100.000 de euro pe proiect. Cu toate acestea, nicio comună din cele asociate FLAG „Iazurile Moldovei” nu a atras vreun eurocent. „Culmea că mai sunt disponibil vreo 300.000 de euro şi pentru primării, unde finanţarea este nerambursabilă în proporţie de 100% pentru proiecte de până la 100.000 de euro. Nu a avut decât un singur proiect depus de Consiliul Local Băluşeni, dar din păcate a avut ceva probleme şi a fost respins”, a specificat Nistor, adăugând că speră ca situaţia să se schimbe în noua sesiune de finanţare ce urmează a fi deschisă.