Mai mulți judecători și procurori din cadrul instanțelor și parchetelor din Botoșani au ieşit astăzi pe treptele Palatului Justiţiei din municipiul Botoşani pentru a cere abrogarea Ordonanţei 7/2019 prin care au fost modificate legile justiţiei şi pentru a sancţiona dezinteresul manifestat de ministrul Justiţiei faţă de revendicările sutelor de magistraţi care protestează în toată ţara. Cu banderole albe la braţ şi purtând mesaje imprimate pe coli de hârtie de genul „Nu suntem subordonaţi politic!”, „Independenţa nostră – Libertatea voastră” sau „Apărăm statul de drept”, magistraţii botoşăneni au încercat să aducă în atenţia opiniei publice pericolele pe care le reprezintă modificările aduse legilor justiţiei. „Guvernul şi Ministerul Justiţiei au rămas surzi la solicitările noastre pentru că nu s-a rezolvat Primul ministru a chemat asociaţiile de magistraţi la discuţii însă aceste discuţii au avut loc între primul ministru şi doamna preşedintă a CSM care nu a spus absolut nimic, deşi a primit mandat de la plenul CSM să solicite retragerea Ordrdonanţei 7 în întregime”, a spus Nicoleta Arpinte, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Dorohoi.
Totodată, judecătorii şi procurorii botoşăneni s-au delimitat de asociaţiile magistraţilor care au participat la discuţiile cu premierul Viorica Dăncilă şi cu ministrul Justiţiei Tudorel Toader, susţinând că acestea nu îi reprezintă. „Noi ne-am retras masiv din Asociaţia Procurorilor din România. La fel, în cazul Asociaţiei Magistraţilor din România există un mister pentru că nu vor să spună câţi membri sunt. Din câte am înţeles, sunt magistraţi ieşiţi la pensie. Nici nu ştim dacă mai sunt în viaţă”, a explicat Nicoleta Arpinte, care a mai arătat că peste 800 de magistraţi s-au delimitat de AMR şi APR.
Prin urmare, demersul de astăzi al magistraţilor botoşăneni s-a dorit o continuare a protestelor declanşate la începutul acestei săptămâni, dar şi o dovadă a faptului că judecătorii şi procurorii nu renunţă la cererea privind abrogarea Ordonanţei 7, în condiţiile în care aceasta reprezintă un atac la independenţa justiţiei. Cât priveşte numărul destul de redus al protestatarilor, cei prezenţi au arătat că la Botoşani numărul magistraţilor este mai mic şi de aceea s-a optat pentru alte forme de protest, gen comunicat de presă sau afişarea banderolelor albe la braţ.
Începând de săptămâna trecută, procurorii și judecătorii din aproximativ 80 de parchete și instanțe din mai bine de jumătate dintre județele țării au organizat proteste – suspendarea activității judiciare, suspendarea activității cu publicul sau manifestații în fața instanțelor – nemulțumiți de Ordonanța 7, care modifică legile justiției. Motivul principal, modificările au fost adoptate fără consultarea Consiliului Superior al Magistraturii. În plus, Secţia pentru investigare a infracţiunilor din justiţie, înfiinţată recent, a fost scoasă de sub autoritatea procurorului general, ameninţând independenţa magistraţilor. Luni, în urma protestelor, ministrul Tudorel Toader a anunțat abrogarea doar a unui singur articol din OUG care le-ar fi permis și judecătorilor să fie numiți în funcțiile de la vârful parchetelor. Rezultatul nu i-a mulțumit însă pe magistrați, care cer ca OUG 7 să fie abrogată în totalitate, iar numărul protestatarilor a crescut de la o zi la alta.