duminică, ianuarie 19, 2025
AcasăLocal BTPrimarii de comune blochează dublarea tarifelor la gunoi (Foto-video)

Primarii de comune blochează dublarea tarifelor la gunoi (Foto-video)

Scumpirea gunoiului pentru comunele din zona IV Botoşani, mai exact cele dimprejurul municipiului reşedinţă de judeţ, se amână. Şi asta pentru că în şedinţa de astăzi de la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Ecoproces primarii de opoziţie s-au contrat cu reprezentanţii puterii, ai Consiliului Judeţean (CJ) şi cei ai operatorului de salubritate, Urban Serv.

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Primarii ar accepta un preț mai mic

Primarii liberali de la Mihai Eminescu, Aneta Gireadă, Răchiţi, Florin Bulgaru, şi reprezentantul comunei Stăuceni, Cosmin Epuraş, s-au arătat revoltaţi de scumpirea repetată a gunoiului şi de faptul că propunerea viza o majorare a tarifului de la 67,87 lei pe tonă la 114,77 lei pe tonă, motivată de creşterea salariului minim pe economie, creşterea preţurilor la combustibil, energie şi piese de schimb. Ei au susţinut că, din calculele lor, majorarea ar trebui să fie undeva în jurul a 102-105 lei pe tonă şi că Urban Serv nu respectă oferta financiară cu care a câştigat licitaţia, introducând costuri suplimentare pentru justificarea creșterii tarifului.

Tarife duble cerute populației

Cel mai vocal primar a fost Aneta Gireadă, care a spus că majorarea ar trebui să fie de bun simţ, însă este aproape dublă. Ea a susţinut că nu este posibil ca un bătrân să plătească 50 lei impozit pe o casă şi peste 100 lei taxa la gunoi, în vreme ce acesta nu produce atât de mult gunoi. „Operatorul a câştigat această licitaţie cu un preţ mic, dar asta este. A venit cu o ofertă mică şi trebuie să respectăm ofertă financiară pe tot parcursul contractului. Asta este, aşa au câştigat licitaţia. Suntem de acord cu majorare, dar nu cu dublare. Noi, primăriile, ne-am erijat în asociaţii de proprietari şi colectăm bani de la cetăţeni… Creşterea să fie justificată. Noi am făcut un calcul şi a ieşit 105 lei. Anul trecut am avut 3,69 lei persoană, anul acesta îl am de 7,4 lei. Nu acopăr din încasări şi iar trebuie să pun bani din buget… Nu putem să punem atâtea taxe în spatele lor”, a spus Aneta Gireadă. Acesta a susţinut că a fost chemată la CJ şi „batjocorită” de reprezentanţii instituţiei, pentru că a înregistrat restanţe la plata serviciului de salubritate, indicându-l aici pe Iulian Micu, directorul executiv al Direcţiei Servicii Publice.

Cosmin Epuraș: „Gunoiul îl găsiţi de la intrarea în pădurea Rediu

Reprezentantul Primăriei Stăuceni a spus că dacă va creşte preţul de transport la gunoi va institui taxă la intrare în rampa de gunoi. „Gunoiul de la Urban Serv îl găsiţi de la intrarea în pădurea Rediu până la depozit”, a spus Cosmin Epuraş.
Primarii au cerut socoteală vicepreşedintelui CJ, Liviu Toma, privind cheltuirea banilor încasaţi pe gunoi, în contextul în care 70% din tarif merge către această instituţie.

Florin Bulgaru:  „Apărăm interesele cetăţenilor”

O poziţie vehementă a avut-o şi Florin Bulgaru, primarul comunei Răchiţi, după ce vicepreşedintele CJ, a spus că declaraţiile făcute de primari sunt politice. „Nu sunt discuţii politice sunt discuţii îndreptăţite, deoarece, noi, reprezentanţii comunilor suntem aici ca să apărăm interesele cetăţenilor… Am ajuns să le punem nişte tarife şi nu prea ştim să le justificăm. Cetăţeanul vine la primar, pentru că el spune că la Primărie plătesc”, a spus Bulgaru.

 

Macaleţi: Primările să subvenţioneze gunoiul

Ca orice început e cu sincope, de acord. Toată lumea vrea să i se ia gunoiul de la poartă, da, dar proiectul spune altceva. Ce se doreşte mai mult, trebuie plătit. Orice noutate presupune şi o cheltuială aferentă. Orice serviciu dacă vrei să-l îmbunătăţeşti presupune şi costuri. Că populaţia nu le poate suporta întotdeauna, de acord. Primăriile, prin legislaţia existentă, pot subvenţiona parte din aceste activităţi şi sunt activităţi subvenţionate peste tot, pentru că dacă nu ar fi subvenţionate s-ar duce în cap… Pentru că am avut „n” discuţii din august şi până în decembrie, tarifele au fost doar aliniate la partea de inflaţie şi ce spune filosofia proiectului integrat, altminteri dacă ieşim din ceea ce am scris în proiect şi pentru care am obţinut fonduri europene intrăm în infrigiment şi ne ia banii înapoi”, declara, la începutul anului, într-un interviu pentru „Monitorul de Botoşani”, preşedintele CJ, Costică Macaleţi.

Hotărâre respinsă în ciuda tertipurilor politice 

Ovidiu Aparaschivei, directorul ADI Ecoproces, vicepreşedintele CJ, Liviu Toma, care pe timpul cât e vicepreşedinte al CJ are contractul de mandat suspendat cu Urban Serv, şi primarii social-democraţi s-au erijat în avocaţii Urban Serv, a cărei conducere administrativă aparţine aceluiaşi partid. Dacă primarii PSD au fost mai puţin vocali, ei exprimându-şi susţinerea doar prin votul dat, ceilalţi doi reprezentanţi ai puterii au încercat din răsputeri să impună tarifele cerute de operatorul de salubritate. Ei au încercat chiar să se folosească de un tertip, interpretând mandatul acordat de consiliile locale reprezentanţilor trimişi la şedinţă ca fiind unul „pentru” tarifele majorate şi nicidecum unul de reprezentare. Totul a fost în zadar, pentru că votul trebuia să îndeplinească două condiţii cumulative, jumătate din numărul primarilor şi două treimi din populaţia zonei deservite de Urban Serv sau două treimi din primarii comunelor şi jumătate din populaţie. S-au obţinut 12 voturi pentru, dar nu s-a îndeplinit condiţia referitoare la cele două treimi din populaţie. Ca să treacă hotărârea de majorare a tarifelor mai trebuiau trei voturi.

Simion Drelciuc: „Vom ataca hotărârea în instanţă”

În acest context reprezentantul Urban Serv a anunţat că se va îndrepta în instanţă. „Neacceptarea tarifului va duce şi din partea operatorului la nişte reacţii legale. Nu putem suporta nişte costuri care au intervenit prin modificări legale. Vom ataca hotărârea în instanţă”, a precizat directorul Simion Drelciuc, adăugând că va încerca să obţină pe această cale majorarea retroactiv, din septembrie 2018. Acesta susţine că majorarea este justificată de creşterile salariale şi a celorlalte preţuri şi tarife şi că a făcut concesii mari comunelor până acum.

În paralel, se vor relua negocierile pentru stabilirea unui nou tarif care să fie acceptat de comune și care va fi valabil cel târziu până la vara, când se vor stabili noi tarife în funcție de ponderea de deșeuri reciclabile ce va fi preluată de operatorul de salubritate.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer senin
5 ° C
5.5 °
5 °
65 %
6.4kmh
7 %
Dum
8 °
lun
11 °
mar
8 °
mie
5 °
joi
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nod informatic la IPJ.

EDITORIAL

Reprezentanții actualei clase politice se miră de conspiraționismul care a pus stăpânire pe țară. Cum e posibil ca românii să voteze în masă un...

EPIGRAMA ZILEI

Aproape sigur, nu-i tipar În care viața să încapă, Doar un ciudat itinerar: Dintr-o ... gropiță, într-o groapă! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...