Consilierii municipali s-au certat ieri de la proiectul vizând înfiinţarea Asociaţiei „Moldova se dezvoltă” şi contribuţia municipalităţii în cadrul acestei asocieri. Cel mai vocal a fost viceprimarul Cosmin Andrei, care a apreciat că din asociaţie nu fac parte toate municipiile din Moldova şi doar municipii unde primarii au o anumită coloratură politică. Viceprimarul a arătat că PSD va vota orice iniţiativă care aduce dezvoltare, botoşănenilor, moldovenilor şi românilor, cu condiţia să existe transparenţă în cheltuirea banului public. Intervenţia social democratului a plecat de la aceea că prin proiect se propune, pe lângă suma iniţială de 10.000 de lei, reprezentând aportul în numerar la capitalul social al asociaţiei, o cotizaţie anuală de un leu pe cap de locuitor pe an. „Întreb, cum se vor cheltui aceşti bani, din moment ce ştim că nu are personalitate juridică, care să-i permită să aplice pentru proiecte de dezvoltare a infrastructurii. Mai mult, o serie din aceste proiecte sunt angajate, sunt în desfăşurare, sau unele sunt depuse pentru a fi finanţate la Ministerul Transporturilor, Ministerul Dezvoltării”, a spus Cosmin Andrei. Edilul a estimat că, în zece ani, municipiul Botoşani va avea o contribuţie la această asociaţie de aproximativ două milioane de euro. „Noi avem uliţe în municipiul Botoşani care nu sunt asfaltate. Acest demers se transformă într-un paralelism cu o vădită tentă politică”, a mai arătat Cosmin Andrei.
Potrivit primarului Cătălin Flutur, asociaţia poată să aducă bani în Moldova, în condiţiile în care în cinci ani din exerciţiul financiar 2014 – 2020 nu s-au atras fonduri. „Poate dintr-o disperare încercăm să facem ceva ca această regiune să prospere. La asociaţie poate să adere oricine. Această iniţiativă este ca un strigăt al nostru de deznădejde pentru că nu s-a întâmplat nimic în această perioadă. Orice asociaţie de genul acesta este eligibilă. Vă provoc pentru binele oraşului şi al zonei noastre să facem o încercare”, le-a spus primarul consilierilor PSD. Edilul a explicat că municipiul plăteşte cotizaţii la diferite asociaţii, inclusiv la Zona Metropolitană, însă nu există proiecte eligibile şi nici nu s-a îmbunătăţit viaţa botoşănenilor. Potrivit primarului, contribuţia asigură funcţionarea acestei asociaţii, cei 120.000 de lei anual fiind o sumă modică în raport cu cotizaţia la Zona Metropolitană, care este de peste două milioane de lei pe an. „Ne dorim autostrada A 8, ne dorim autostrada care să lege nordul Moldovei de Bucureşti, ne dorim bani să ne atragem înapoi botoşănenii şi pe toţi cei plecaţi din această zonă. Este o oportunitate pentru noi, vorbim de lucruri importante şi de dezvoltare”, a precizat Cătălin Flutur.
Cosmin Andrei a readus în discuţie problema străzilor nemodernizate, arătând că la primărie vin oameni care „numai nu au furci şi coase”, nemulţumiţi că nu s-au asfaltat „uliţele din Botoşani”. Mai mult, viceprimarul a afirmat că asociaţia este un ONG care nu poate atrage fonduri, primarul replicând că inclusiv ADR Nord Est şi Zona Metropolitană sunt ONG-uri.
Referindu-se la „uliţe”, Cătălin Flutur a arătat că nu poate să uite că în mandatul primarului Portariuc din aceste străzi s-a asfaltat doar jumătate din strada Maramureş şi a reamintit de banii pierduţi la Teatrul Eminescu şi de Parcul Cornişa, unde lucrările s-au derulat cu greutate.
După alte discuţii în contradictoriu, proiectul a fost respins, social democraţii abţinându-se de la vot.