28 de infracţiuni de violenţă au avut loc în şcolile din judeţul Botoşani, în primul semestru al anului şcolar în curs. Statistica a fost prezentată în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural de către Viorel Şerbănoiu, şeful IPJ Botoşani.
Potrivit acestuia, numărul infracţiunilor din şcoli este mai mic decât primul semestru al anului şcolar anterior, când ar fi avut loc 44 de astfel de cazuri.
„Predominante sunt infracţiunile de loviri şi alte violenţe, un număr de 17, urmate de infracţiunile de furt, opt, nefiind înregistrate infracţiuni din categoria celor grave, de mare violenţă”, a declarat Şerbănoiu. Cea mai mare parte a infracţiunilor, 21 au fost săvârşite în mediul urban şi şapte în mediul rural, 24 de elevi fiind victime iar alţi 20, autori. „În cinci cazuri infracţiunile au fost comise în şcoli unde nu este asigurată paza. Majoritatea infracţiunilor de lovire sau alte violenţe se datorează unor conflicte spontane între elevi şi au fost comise în timpul pauzelor sau la ieşirea de la cursuri, când nu erau supravegheaţi de profesori”, susţine şeful IPJ Botoşani.
Din cele 484 de unităţi de învăţământ care funcţionează în judeţul Botoşani, 44 dintre ele nu dispun de pază umană şi nici de sisteme tehnice de supraveghere video. Din totalul şcolilor din judeţ, doar 25 dispun atât de pază umană, cât şi de camere video.
Poliţiştii vor efectua controale în şcoli pentru a verifica modul în care este asigurată protecţia copiilor.
Prefectul Dan Şlincu a subliniat că acestea sunt probleme grave şi că siguranţa celor mici trebuie să primeze. „Fac un apel către toate cadrele didactice, către elevi, atunci când sunt situaţii neplăcute atât în incinta şcolilor cât şi în zona adiacentă mă refer la faptul că sunt prezente diferite feţe dubioase sau tineri care nu învaţă în şcoala respectivă, cadrele didactice să ia atitudine, chiar să sune la 112. Avem o responsabilitatea majoră în ceea ce priveşte grija faţă de aceşti copii”, a declarat prefectul.