Bolnavi sau nu, botoşănenii aflaţi la zeci de kilometri de cele două importante municipii ale judeţului, apelează la ambulanţă, sub pretextul unor afecţiuni închipuite, pentru a ajunge unde au nevoie. La spital aceştia fie spun că se simt mai bine, fie recunosc, cu tupeu, că au avut nevoie de un drum cu maşina.
Două astfel de cazuri au avut loc la finele săptămânii trecute, unul la Botoşani şi celălalt la Dorohoi. Mai întâi, o femeie de 76 de ani, din localitatea Roma, a ajuns la Urgenţe pentru că trebuia să i se scoată ghipsul de la mână. Fiul femeii, cel care a sunat la 112, a spus dispecerilor că mama sa nu putea respira, se sufoca şi putea muri. La adresa acestora a fost trimisă o ambulanţă, care a preluat femeia imobilizată din cauza aparatului ghipsat.
Ajunsă la Urgenţe, aceasta le-a spus cadrelor medicale că în urmă cu exact o lună i s-a spus că trebuie să vină să îşi scoată ghipsul, ceea ce a şi făcut. Cadrele medicale au încercat să îi explice că acest lucru trebuia făcut în ambulatoriu, nu la urgenţe, însă femeia le repeta în continuu că ea trebuia să ajungă la spital în acea zi.
La nici 24 de ore după, cadrele medicale din Dorohoi au avut parte de un bărbat care nu avea cu ce ajunge în al doilea municipiu din judeţ. În vârstă de 34 de ani, acesta a fost adus cu o ambulanţă de la Darabani la Dorohoi, motivând cadrelor medicale solicitarea ambulanţei printr-o durere puternică în piept.
Ajuns la Spitalul Dorohoi, însă, acesta a fost preluat de medicul de gardă, căruia i-a spus însă, cu nonşalanţă, că nu are nimic, dar nu avea cu ce să ajungă la Dorohoi la o oră atât de târzie. „Durerea este ceva subiectiv, trebuie trimisă ambulanţa la pacient. Iar legislaţia este şi ea cum este, în astfel de cazuri. În Occident un astfel de pacient primeşte o notă de plată acasă. Chiar dacă este asigurat. La noi, se mai alege şi medicul cu o plângere, dacă nu îi face ce vrea”, a spus un medic din cadrul UPU-SMURD.