Ministrul Muncii, social-democratul botoşănean Marius Budăi, a anunţat că alocaţiile pentru copii nu vor mai creşte de la 1 martie, pe motiv că preşedintele nu a promulgat bugetul. Marius Budăi continuă astfel jocul electoral început săptămâna trecută. „Nu am mai avut niciodată această situaţie, în care un şef de stat să blocheze bugetul ţării. E o abordare pur electorală. Cred că din păcate dl preşedinte e dispus să-i facă pe români să sufere din interese personale. Vrea să blocheze creşterea alocaţiilor pentru copii pentru a da vina pe Guvern că nu mai sunt bani”, a spus ministrul, fără să amintească faptul că guvernul PSD a apărut cu bugetul pe 2019 cu trei luni întârziere..
Acesta a mai spus că nu va fi nicio problemă cu plata pensiilor. „Acest guvern nu se va gândi să blocheze, să îngheţe sau să scadă pensiile. Situaţia e gravă din punct de vedere al investiţiilor. Dacă bugetul nu e promulgat, majorarea alocaţiilor fără aprobarea şi promulgarea bugetului nu se poate face. Nu avem fondurile necesare”, a spus Marius Budăi.
Guvernul a adoptat în şedinţa de marţea trecută o ordonanţă de urgenţă privind majorarea alocaţiilor copiilor, de la 1 martie 2019, prin care au legat majorarea alocaţiilor de promulgarea Legii bugetului.
Prin acest joc politic, PSD a încercat să forţeze mâna preşedintelui să promulge cât mai repede bugetul, chiar dacă acesta avea obiecţii de formă şi fond la modul cum guvernarea PSD-ALDE înţeleg să împartă banii.
Plenul Parlamentului a adoptat un amendament al liberalilor la Legea bugetului, care prevedea majorarea alocaţiilor. Amendamentul său a fost adoptat cu 123 de voturi „pentru”, 119 „împotrivă” şi o abţinere. Amendamentul fusese respins în comisiile de buget-finanţe. Conforma acestuia, copii cu vârsta de până la 2 ani vor primi 300 de lei lunar. Aceeaşi sumă va fi acordată şi pentru copiii cu dizabilităţi, până la 18 ani. Tot de la 1 martie, cuantumul alocaţiilor lunare pentru copii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani va creşte la 150 de lei. Ulterior, Liviu Dragnea a încercat să capitalizeze electoral majorarea alocaţiilor supunând din nou la vot amendamentul pe motiv că liberalii au făcut „demagogie” şi nu au identificat sursa de finanţare a majorării alocaţiilor pentru copii. El a indicat ca sursă creşterea deficitului bugetar.
Cu o săptămână mai înainte, majoritatea senatorilor PSD-ALDE şi UDMR au respins un proiect similar. Între parlamentarii care au votat împotriva creşterii alocaţiei pentru copii se numără şi social-democraţii Doina Federovici şi Lucian Trufin, în timp ce senatorul PNL Costel Şoptică a votat în favoarea proiectului propus de colegii săi de partid.
Guvernarea PSD-ALDE a anunţat încă din 2017 că se vor majora alocaţiile pentru copii, însă acest lucru nu s-a întâmplat.
Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, în România sunt 4,2 milioane de copii cu vârste cuprinse între 0 şi 18 ani.