Patru porci mistreţi morţi descoperiţi ieri (n.r. – joi) pe Fondul de vânătoare din Ibăneşti, în Pădurea Oroftiana, comuna Suharău aveau pestă porcină africană. „Rezultatele care au ajuns astăzi de la laboratorul din Suceava au confirmat faptul că acele cadavre erau infectate cu virusul pestei porcine africane. Îmbucurător este faptul că de opt zile de când avem focar de pestă porcină africană în raport domestic comuna Pomârla nu şi-a mai făcut apariţia vreun alt focar în raport domestic pe teritoriul acelei comune”, a declarat prefectul Dan Şlincu.
La rândul său, Minodora Vasiliu, directorul Direcţiei Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentară (DSVSA) Botoşani, a declarat că nu vorbim de un focar nou, ci de mortalitate în cadrul aceluiaşi focar. „Noi exemplare pe focarul de la Ibăneşti. Patru porci mistreţi găsiţi chiar la un loc, ceea ce denotă că prezenţa virusului pestei porcine pe acest focar este destul de acidă. O să ne aşteptăm la noi porci morţi sau noi porci mistreţi împuşcaţi cu rezultate pozitive”, a spus Minodora Vasiliu. Aceasta a arătat că trei dintre porci erau întregi, iar unul era mâncat de câinii sălbăticiţi din zonă. „Trei porci erau întregi şi unul era piele şi os. În jurul lui se aflau mulţi câini care s-au înfruptat din acest mistreţ. Măsurile sunt aceleaşi”, a mai spus directorul DSVSA, care a cerut primarilor să respecte legea, dat fiind faptul că, câinele reprezintă un vector de transmitere a bolii către porcul domestic. De altfel, Minodora Vasiliu a arătat că transmiterea virusului pestei porcine africane la porcii domestici din Pomârla s-a făcut de către câinii fără stăpân care au intrat în gospodăria Cantonului Silvic, porcii fiind crescuţi într-o zonă îngrădită şi nu în libertate.
Directorul DSVSA a mai declarat că pe zona de supraveghere şi protecţie din cele şapte comune au fost inventariaţi 1.882 de porci domestici, inventarierea făcându-se pe baza declaraţiilor proprietarilor.