Ministerului Apelor şi Pădurilor va aloca în acest an bani pentru două proiecte care vizează judeţul Botoşani.
În bugetul pe 2019 au prinse sume pentru lucrări la barajul de la Vârfu Câmpului (judeţele Suceava şi Botoşani), dar şi pentru combaterea inundaţiilor de pe râul Jijia pe teritoriul judeţelor Botoşani şi Iaşi.
Statul român va relua astfel lucrările la barajul de la Vârfu Câmpului, care au început pe 27 octombrie 1987 şi care au fost realizate doar în proporţie de doar 70%. Ea trebuia finalizată în 1992. În proiectul iniţial, valoarea acestei investiţii este de 168 de milioane de lei, din care până acum, în cei 32 de ani, s-au alocat 118 milioane de lei, rămânând din valoarea proiectului iniţial aproximativ 50 de milioane de lei de investit, dar problema este că valorile care s-au calculat în 1987 şi după aceea nu mai sunt de actualitate, în sensul că toate investiţiile care mai trebuie făcute categoric sunt la altă valoare la ora actuală.
Pentru continuarea lucrărilor, Ministerul Apelor va expropria 300 de hectare de teren pe care urmează să fie construită acumularea. Acumularea Vârfu Câmpului se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 600 de hectare, având o lungime de zece kilometri. Barajul va îndeplini un rol multiplu pentru judeţul Botoşani, de a elimina riscul de inundaţii din toate localităţile aflate în aval, de a suplimenta debitul de apă al Siretului, pentru a oferi sursă de alimentare sistemelor de irigaţii din zonă şi ar putea fi folosit şi pentru producerea de energie electrică prin intermediul unei microhidrocentrale.
De asemenea, râul Jijia va fi amenajat în totalitate pentru combaterea inundaţiilor pe întreg cursul de apă de 257 kilometri, atât în judeţul Botoşani, cât şi în judeţul Iaşi. Valoarea lucrărilor este estimată la aproximativ 150 de milioane de euro. Lucrarea de amenajare va începe din zona amonte de Dorohoi până în dreptul localităţii ieşene Ţigănaşi şi se va întinde pe o perioadă de şase ani. Şi în acest caz lucrările au început înainte de Revoluţie, mai exact în 1989, dar au stagnat aproape trei decenii din cauza unor probleme cu terenurile aflate în perimetrul cursului de apă.