sâmbătă, aprilie 5, 2025
AcasăLocal BTPovestea vorbei - A fi cu ciubote roșii, a putea merge cu...

Povestea vorbei – A fi cu ciubote roșii, a putea merge cu papuci galbeni

Alte două expresii legate de încălțăminte și de culoarea acestora sunt cele din titlu. Să le abordăm pe rând. Înțelesul actual al primei  dintre ele, „a  fi cu ciubote roșii”, este acela de a se găsi foarte rar, a fi foarte scump. „Banii-s cu ciubote roșii”, este cea mai uzuală expresie, însemnând că sunt foarte greu de găsit, de procurat.

Pentru a elucida povestea acestei vorbe, trebuie să mergem înapoi în istorie, până în vremea împăraților bizantini. Purpura (culoarea roșu-închis) era, prin excelență, culoarea dedicată doar împăratului, nimeni altcineva dinafara familiei imperiale neavând dreptul de a o purta. Când patriarhul Constantinopolului, Mihail Cerularie (în timpul său a avut loc marea schismă din 1054, separarea catolicilor de ortodocși) l-a sfidat pe împăratul Isaac I Comnenul,  purtând kampagia, adică încălțări de aceeași culoare purpurie cu aceea a papucilor imperiali, acesta a fost imediat depus din treapta patriarhală și înlocuit cu un alt patriarh. De la bizantini, pe filieră turcească, practica a ajuns și în țările române, acolo unde doar domnul fanariot avea privilegiul de a purta cizme roșii. Stelian Dumistrăcel citează, în acest sens, după Iuliu Zanne: ”numai Vodă, iar nu și boierii, are dreptul de a-și căptuși pantofii cu postav roșu”. Tot sub influență fanariotă, vestimentația se liberalizează, astfel încât și boierii încep a purta încălțări roșii, care erau scumpe, pe măsura rangului înalt al celui ce le purta.

Cealaltă expresie, „a putea merge cu papuci galbeni”, pleacă tot de la o realitate de la sfârșitul evului mediu românesc fiind, cel mai probabil, o construcție tot a veacului fanariot. Descriind intrarea lui Grigore Dimitrie Ghica (primul domn pământean al Țării Românești de după epoca fanariotă) în București, la 1822, în lucrarea „Istoria fondărei orașului București”, Dimitrie Papazoglu zugrăvește alaiul multicolor ce-l însoțea pe domn, și din care făceau parte și ciohodarii (garda domnească), care purtau în picioare cizme galbene. „Tot ca ei purta cizme și Curtea Domnească, boierii avea cizme roșii (…)”

Galbenul este o culoare pretențioasă, care se poate murdări ușor. Probabil că expresia „a putea merge cu papuci galbeni” își are urmarea firească „așa de curat e pe jos”. A putea umbla cu papuci galbeni indică, așadar, gradul de curățenie dintr-o locuință, de pe o stradă etc. Țăranii noștri au o altă expresie pentru a face mai ușoară vizualizarea nivelului de curățenie dintr-o locuință. Ei spun că „poți linge mac de pe podele”, așa de curate sunt.

 

Prof. dr. Daniel BOTEZATU

 

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
ploaie ușoară
12.2 ° C
12.7 °
12.2 °
83 %
2.7kmh
100 %
S
13 °
D
5 °
lun
4 °
mar
7 °
mie
6 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Pentru cei care uită cam repede prin ce-am trecut e necesară o excursie la gară.

EDITORIAL

Unul dintre subiectele dezbătute în cea mai recentă ședință a CL Botoșani a avut ca … „obiecte ale muncii”, două clădiri istorice, de patrimoniu,...

EPIGRAMA ZILEI

Când s-a întors din armată Nu a mai găsit-o fată; Azi, alt șoc l-a dărâmat: A găsit-o, dar ... băiat!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...