Cezar Nicuţă, directorul care a avut o altercaţie cu prefectul când figura ca fiind bolnav, trage după el în anchete medicii care i-au dat concedii medicale.
Cezar Nicuţă, fost director adjunct al Urban Serv, a ţinut în şah întreaga activitate a unităţii, petrecând aproape o jumătate de an în concediu medical. În contextul scandalurilor fără sfârşit din cadrul societăţii şi având în vedere că funcţia sa era în pericol, reprezentanţii Urban Serv suspectează că acesta a apelat la formula folosită de mulţi oficiali botoşăneni aflaţi la un pas de a-şi pierde funcţia, şi anume prelungirea relaţiilor contractuale cu angajatorul prin concedii medicale.
Anul trecut, potrivit reprezentanţilor Urban Serv, acesta a lucrat doar 103 zile. 108 zile s-a aflat în concediu medical, două zile a fost în delegaţie şi a avut 35 de zile de concediu de odihnă. Începând cu 12 septembrie 2018 şi până pe 31 decembrie 2018, fostul director adjunct a avut concediu medical neîntrerupt. Mai mult, anul în curs l-a început tot cu o lună de repaus, respectiv cu un nou concediu medical.
Referindu-se la concediile medicale, Cezar Nicuţă a explicat că anul trecut a suferit două intervenţii chirurgicale. „Anul trecut am suferit o intervenţie la genunchi şi a apărut altceva, sunt chestiuni de sănătate, ce, nu trebuie să le rezolvăm? Am avut şi o intervenţie chirurgicală în partea ruşinoasă a corpului”, a spus Cezar Nicuţă.
Vacanţe şi conflicte în perioada de concediu medical
Membrii CA au apreciat că aceste concedii medicale ridică semne de întrebare, în condiţiile în care, în perioada în care figura ca fiind bolnav, Cezar Nicuţă a fost în vacanţe atât în ţară, cât şi în străinătate, dovadă fiind postările de pe facebook.
În plus, în luna decembrie, în timp ce se afla în concediu medical, Cezar Nicuţă a participat la un concurs organizat de Consiliul Judeţean pentru o funcţie publică.
De asemenea, acesta a fost implicat şi într-un conflict cu prefectul judeţului, Dan Şlincu. Prefectul susţine că Cezar Nicuţă a intrat peste el în sediul Prefecturii şi, la finalul programului, în drum spre casă, l-a urmărit cu maşina. Cezar Nicuţă a recunoscut incidentul, însă a afirmat că el a fost cel agresat, motiv pentru care a depus o plângere penală pentru agresiuni împotriva lui Dan Şlincu.
Pe fondul acestui scandal, Cezar Nicuţă şi-a pierdut locul în Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP), structură unde a fost propulsat de Costică Macaleţi, preşedintele CJ.
Măsuri luate de reprezentanţii Urban Serv
Simion Drelciuc, director general al Urban Serv, a recunoscut că activitatea unităţii a fost perturbată de faptul că Cezar Nicuţă a lipsit atât de mult de la muncă fără a lăsa un înlocuitor.
În acest context, Consiliul de Administraţie al Urban Serv a luat măsuri pentru a debloca situaţia. Astfel, la finalul anului trecut, Cezar Nicuţă a fost înştiinţat că, urmare a disfuncţionalităţilor înregistrate în activităţile aflate în subordinea sa, a fost luată decizia modificării organigramei, respectiv desfiinţarea postului de director adjunct şi înfiinţarea postului de director de producţie. Având studii juridice, acesta nu îndeplineşte condiţia de a prelua funcţia pentru care se cer studii tehnice de lungă durată.
Tot CA-ul unităţii s-a adresat conducerii Casei Judeţene de Sănătate, solicitând verificarea veridicităţii documentelor medicale eliberate acestuia. Adresa Urban Serv a fost înregistrată la CJAS pe 16 ianuarie.
Greşeli flagrante făcute de angajator şi de medic
În ciuda măsurilor luate, potrivit normelor în vigoare, reprezentanţii Urban Serv ar fi chiar primii care au greşit în această problemă. Asta deoarece aceştia eliberau adeverinţe antedatate cu numărul de zile de concediu medical. Cu alte cuvinte, angajatul primea o adeverinţă care atesta că peste o săptămână va avea un anumit număr de zile de concediu medical, ceea ce nu este legal, deoarece astfel de adeverinţe se eliberează doar retroactiv.
O altă problemă ar fi şi participarea la un concurs de angajare în timpul unui concediu medical, ceea ce din nou contravine normelor de etică medicală. Astfel, cel în cauză a primit o adeverinţă de „Apt medical” de la medicul de familie, însă la controlul reprezentanţilor CAS, acesta nu a putut face dovada că a eliberat acel act medico-legal, acest aspect nefiind notat în niciun registru. Medicul de familie a motivat că a eliberat acel aviz din prisma faptului că persoana era aptă psihic de a susţine examenul, însă acest lucru ar fi trebuit constatat de un medic de specialitate.
Mai mult, în cazul în care un angajat depăşeşte numărul legal de zile de concediu medical într-un an, şi anume 90, angajatul este obligat să se prezinte la comisia de evaluare de la Casa de Pensii, lucru pe care Cezar Nicuţă l-a şi făcut. În urma evaluărilor însă, acesta a obţinut toate avizele de la medicul examinator. „Faptul că vezi că are fel de fel de diagnostice, ar trebui să te pună pe gânduri”, a precizat unul dintre membrii comisiei din cadrul Casei de Asigurări de Sănătate (CAS).
Anchetă demarată de Casa de Sănătate
Reprezentanţii CAS au demarat un control în acest caz, în cadrul căruia mai multe acte medicale şi mai mulţi medici trebuie verificaţi. „Controlul este încă în curs de desfăşurare, pentru că sunt mai multe aspecte de verificat, pe mai multe planuri. Vom formula un răspuns elaborat către cei care au făcut solicitarea în cel mai scurt timp”, a precizat Carmen Nicolau, preşedinte director general al CAS Botoşani.
„Din moment ce a predat biroul, cred că a încheiat activitatea”
În toată perioada în care Cezar Nicuţă s-a aflat în concediu, conducerea Urban Serv nu a avut acces la biroul său. „A fost în concediu medical până pe 31 ianuarie, a trimis un delegat şi a predat biroul. Noi l-am notificat că, contractul de mandat de director adjunct încetează în ziua următoare datei la care s-a încheiat concediul medical. Nu am cunoştinţă că s-ar afla în concediu medical. Din moment ce a predat biroul, cred că a încheiat activitatea în Urban Serv”, a declarat Viorica Andronachi, preşedintele CA-ului.
Procese deschise pe bandă rulantă
Începând cu luna mai a anului trecut, Cezar Nicuţă a deschis 16 procese, contestând de la hotărâri de Consiliu Local, la hotărâri ale Adunării Generale a Acţionarilor, după ce a rămas fără funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie (CA). La procese s-au adăugat şi câteva plângeri penale.
La primul proces, deschis în mai 2018, nu a avut câştig de cauză, instanţa respingându-i cererea de anulare a unei hotărâri AGA, acelaşi rezultat fiind şi în cazul altor şase acţiuni. Alte patru procese s-au soldat cu scoaterea cauzei de pe rol, sau trimiterea cauzei la secţia de contencios administrativ. Cezar Nicuţă a renunţat la alte cinci procese.
Venituri de zeci de mii de lei
Funcţia deţinută în societatea de salubrizare i-a permis lui Cezar Nicuţă să aibă venituri substanţiale în 2018, chiar dacă mai mult a stat acasă. Datele centralizate arată că în 2018 Cezar Nicuţă a încasat 61.018 lei brut de la Urban Serv şi 25.383 de la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.