Autorităţile judeţene au fost astăzi la Pomârla şi în comunele din nordul judeţului pentru a analiza situaţia creată de apariţia focarelor de pestă porcină africană şi a oferi sprijin primarilor şi medicilor veterinari din zonă.
La şedinţa de la primăriei comunei Pomârla au participat prefectul Dan Şlincu, Minoroda Vasiliu şi Ovidiu Airimiţoaie, directorii DSVSA, şefii structurilor Ministerului Administraţiei şi Internelor, membrii Comitetului Local de Combatere a Bolilor, primarul comunei Pomârla, Dumitru Chelaru, medicii veterinari din comună şi membrii Unităţii Locale de Sprijin (ULS).
„Acum resursele financiare ar ajuta mai mult decât vorbele, însă trebuie să înţeleagă toată lumea că din astfel de întâlniri se desprind concluziile necesare în vederea luării celor mai bune măsuri. Trebuie să depunem toate eforturile în încercarea de a limita posibilitatea apariţiei vreunui alt focar aici în comună şi extinderea în altă unitate administrativ- teritorială. Oamenii trebuie să ştie şi să fie convinşi că vor fi despăgubiţi, Guvernul va plăti pentru fiecare animal sacrificat. Important este să ne mobilizăm aşa cum trebuie şi să facem echipă în continuare”, a spus prefectul Dan Şlincu.
Directorul adjunct al DSVSA, Ovidiu Airimiţoaie, a anunţat că sătenii a căror porci au fost răpuşi de pesta porcină africană vor primi între opt şi zece lei pe kilogram, în funcţie de rasa porcului şi cum a fost acesta îngrijit. Astfel, în cazul porcilor sacrificaţi, care aveau cam 130 de kilograme, sătenii din Pomârla urmau să primească cel puţin 1.000 de lei.
Acesta este motivul pentru care oficialii au solicitat primarului Dumitru Chelariu şi membrilor ULS să transmită oamenilor ca orice suspiciune de boală la suine să fie comunicată de urgenţă medicilor veterinari din comună.
Minodora Vasiliu, directorul DSVSA Botoşani, a cerut localnicilor să respecte normele impuse şi să nu-şi sacrifice porcii, pentru că aşa păstrează virusul mai mult timp, el nefiind distrus la temperaturile din congelatoare. Apelul oficialului survine după ce au apărut zvonuri că în noaptea de joi spre vineri s-au tăiat foarte mulţi porci în comuna Pomârla. „Poate să facă ce vrea cu porcul lui, poate să-l consume el, atât, acolo, face ce vrea cu porcul lui că e proprietar. În schimb, omul trebuie să fie conştient că dacă acel porc a avut pestă porcină africană el va păstra virusul ăla mult timp pe exploataţia lui şi nu-şi face decât rău. Şi lui şi celorlalţi… Eu aş merge pe o variantă calmă, asumată, responsabilă, de a vedea dacă porcul se va îmbolnăvi, dacă e cazul să-l ucidem de prevenţie, să-l dea pentru că vom despăgubi acel porc, nu face decât să păstreze un focar de pestă porcină africană pentru foarte mult timp acolo. Şi dacă el spune că – azi îmi tai porcul şi când e linişte îmi cumpăr altul – s-ar putea trezi ca porcii pe care îi cumpără să-i moară în exploataţie, deci nu-şi fac decât singuri rău”, a declarat Minodora Vasiliu.
Autorităţile sanitar veterinare botoşănene au luat decizia de a nu se sacrifica porcii din zonă, pe motiv că focarele de pestă porcină apărut, este la un canton situat la 700 de metri de prima gospodărie din sat, respectiv 400 de metri în cazul îngrijitorului.