Spitalul Judeţean încearcă să recupereze cei 2,7 milioane de lei pe care i-ar fi putut câştiga în procesul intentat de Statul Român companiei Hexi Pharma.
Reprezentanţii unităţii sanitare spun că totuşi spitalul s-a constituit parte civilă în proces, dar compania nu avea datorii la spital în acel moment şi astfel nu sau cerut daune la începutul procesului. „În momentul în care s-a decis oprirea acelor dezinfectanţi şi returnarea lor, ei nu aveau nicio datorie la noi. Au achitat aproape 135.000 de lei, valoarea dezinfectantului returna şi asta a fost tot. Noi suntem parte civilă, iar acum echipa de jurişti va formula un act oficial prin care să solicităm daune”, a rpecizat un reprezentant al Spitalului Judeţean de Urgnţă.
În urma procesului finalizat la începutul acestei luni, compania care a furnizat dezinfectante la aproape toate spitalele din ţară a fost găsită vinovată pentru „prezentarea ca adevărată a unor calităţi mincinoase ale produselor proprii”. Din acest motiv, procurorii au calculat că sumele obţinute pe dezinfectanţii vânduţi de aceştia în perioada 2013-2016 trebuie returnate.
Potrivit instanţei de judecată, în cadrul acestui proces, 125 de unităţi sanitare din întreaga ţară s-au constituit părţi civile pentru a-şi recupera prejudiciul. De altfel, doar şapte judeţe nu au fost reprezentate într-unul dintre cele mai importante procese din sistemul sanitar, şi anume Arad, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Giurgiu, Harghita, Mehedinţi şi Satu Mare.
Scandalul de la care a pornit totul a izbucnit în urma unei anchete făcută de mai mulţi jurnalişti conduşi de Cătălin Tolontan şi care a analizat achiziţiile publice făcute de unităţile medicale. Potrivit site-ului tolo.ro, pentru aceeaşi substanţă dezinfectantă, Suprasept, în cele 200 de contracte încheiate numai în 2015 s-au întâlnit câteva zeci de preţuri, de la 27 de lei pe litru la 70 de lei pe litru.
La vremea respectivă Spitalul Judeţean „Mavromati” a fost şi el în top la sumele plătite pentru dezinfectanţii diluaţi de la Hexi Pharma. Conform datelor furnizate către HotNews de Agenţia pentru Agenda Digitală a României (AADR), 20 de spitale din ţară au cumpărat, împreună, în perioada 2009-2015 dezinfectanţi şi medicamente în valoare de peste 101,7 milioane lei (23,1 milioane euro) de la Hexi Pharma.
Potrivit acestui clasament, Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Botoşani a achiziţionat dezinfectanţi în valoare totală de 2.842.868 de lei, aproximativ 650.000 de euro, sumă care clasează unitatea din judeţ pe locul nouă pe ţară.
Tribunalul Bucureşti a dispus ca Hexi Pharma să plătească în total un prejudiciu de aproximativ 125 de milioane lei, reprezentând contravaloarea produselor biocide neconforme achiziţionate de sute de spitale din ţară, în dosarul penal în care Flori Dinu, directorul companiei, a fost condamnată la trei ani închisoare cu executare.
Conform deciziei instanţei, Hexi Pharma a fost obligată să plătească 89 milioane lei către 128 de spitale, constituite părţi civile în dosar. Cele mai mari sume urmează a fi plătite către Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş – 32 milioane lei, Serviciul de Ambulanţă Judeţean Mureş – 8 milioane lei, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş – 4,3 milioane lei, Spitalul Orăşenesc Luduş „Dr. Valer Rusu” – 4,3 milioane lei, Spitalul Judeţean de Urgenţă Tulcea – 1 milion de euro şi 338.000 lei, Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa – 4,19 milioane lei, Institutul Naţional de Neurologie şi Boli Neurovasculare „Dr. Voiculescu” Bucureşti – 500.000 euro, Spitalul de Arşi Bucureşti – 947.272 lei.
Restul de 36 de milioane de lei, bani reprezentând sumele ce ar fi trebuit plătite către spitalele care nu s-au constituit parte civilă în proces, vor fi confiscate. Cele mai mari sume confiscate vor fi pentru produsele neconforme comercializate către SJU „Mavromati” Botoşani – 2,7 milioane lei, Spitalul de Urgenţă Vâlcea – 2,07 milioane lei, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti – 1,8 milioane lei, SJU „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava – 1,5 milioane lei, SJU „Sf. Spiridon” Iaşi – 1,5 milioane lei, SJU Călăraşi – 1,5 milioane lei, Institutul Clinic Fundeni – 1,4 milioane lei, Spitalul de Urgenţă Sibiu – 1,4 milioane lei, Spitalul „Theodor Burghele” – 1,3 milioane lei, SJU Drobeta Turnu Severin – 1,2 milioane lei, Spitalul Elias – 1,01 milioane lei.
Pe de altă parte, Tribunalul Bucureşti a condamnat Hexi Pharma la plata unei amenzi penale de 2,6 milioane lei, pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, uz de fals şi pentru participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor.
Tribunalul a mai hotărât dizolvarea companiei, după ce decizia instanţei va rămâne definitivă.