Alocaţiile copiilor vor fi majorate, de la 1 martie 2019, după adoptarea în plenul Parlamentului a unui amendament la Legea bugetului. Astfel, copiii de până la doi ani vor primi câte 300 de lei pe lună, faţă de 200 de lei cât era alocaţia până în prezent, iar cei de până la 18 ani vor primi 150 de lei pe lună, faţă de 84 de lei cât primeau până acum.
Amendamentul a fost propus de deputatul liberal Robert Sighiartau. „Un amendament susţinut de cei 4,3 milioane de copii care trăiesc în România. Avem o alocaţie de 84 de lei, asta înseamnă 2 lei pe zi. O bătaie de joc pentru că, în UE, ne situăm pe ultimul loc, deşi, din punct de vedere demografic, stăm extrem de prost. Rata natalităţii este cea mai scăzută din ultimii o sută de ani, iar voi, prin măsurile voastre, aţi reuşit să trimiteţi în Diaspora numai anul trecut peste 300.000 de români. Vă cer respectuos, în numele copiilor şi al viitorului României, să votaţi acest amendament. Nu aveţi absolut nicio scuză să nu votaţi acest amendament”, a spus deputatul liberal în plenul Parlamentului.
Amendamentul său a fost adoptat cu 123 de voturi „pentru”, 119 „împotrivă” şi o abţinere.
Pentru plata acestor alocaţii, bugetul Ministerului Muncii a fost suplimentat cu peste 2,1 miliarde de lei.
Amendamentul propus de deputatul PNL fusese respins în comisiile de buget-finanţe. De asemenea, săptămâna trecută, majoritatea senatorilor PSD-ALDE şi UDMR au respins un proiect similar. Între parlamentarii care au votat împotriva creşterii alocaţiei pentru copii se numără şi social-democraţii Doina Federovici şi Lucian Trufin, în timp ce senatorul PNL Costel Şoptică a votat în favoarea proiectului propus de colegii săi de partid.
Social-democraţii botoşăneni susţin că deşi au prins în programul de guvernare majorarea tuturor alocaţiilor pentru copii, nu au votat proiectul liberalilor pentru că „propunerea legislativă a colegilor de la PNL a fost redactată fără a indica sursa de finanţare şi nu cuprinde toate categoriile de minori, care pot fi incluse”. „Nu se prevede şi majorarea cuantumului alocaţiei de stat pentru copiii cu handicap cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, ceea ce generează o discriminare pentru aceştia. Aşadar, iniţiativa celor doi membri PNL este doar un text populist, pe care doresc să îl promoveze în campaniile electorale care urmează în acest an, fără niciun fel de fundamentare şi analiză a realităţii”, susţinea senatorul Doina Federovici.
Guvernul a anunţat încă din 2017 că se vor majora alocaţiile pentru copii, însă acest lucru nu s-a întâmplat până în prezent.
Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, în România sunt 4,2 milioane de copii cu vârste cuprinse între 0 şi 18 ani.