În timp ce indemnizaţiile parlamentarilor şi pensiile speciale ale aleşilor au crescut cu peste 150% în ultimii trei ani, iar salariile din anume domenii bugetare, în special administraţie au cunoscut o adevărată explozie, alocaţiile pentru copii au rămas la nivelul anului 2015, chiar dacă preţurile au crescut substanţial în ultima perioadă. Copiii cu vârste între 0 şi 2 ani primesc 200 de lei pe lună, iar cei între 2 şi 18 ani câte 84 de lei.
Un grup de deputaţi liberali au depus la Parlament un proiect de lege care ar fi adus o creştere importantă a alocaţiilor pentru copii de la 1 ianuarie 2019. Alocaţia copiilor mai mici de doi ani ar fi urmat să crească la 300 de lei pe lună, în timp ce cea a copiilor cu vârstă de 2-18 ani la 150 lei pe lună.
Săptămâna trecută plenul Senatului a respins această propunere legislativă cu votul majorităţii PSD-ALD, la care s-au adăugat şi reprezentanţii UDMR. Între parlamentarii care au votat împotriva creşterii alocaţiei pentru copii se numără şi social-democraţii Doina Federovici şi Lucian Trufin, în timp ce senatorul PNL Costel Şoptică a votat în favoarea proiectului propus de colegii săi de partid.
Social-democraţii botoşăneni susţin că deşi au prins în programul de guvernare majorarea tuturor alocaţiilor pentru copii, nu au votat proiectul liberalilor pentru că „propunerea legislativă a colegilor de la PNL a fost redactată fără a indica sursa de finanţare şi nu cuprinde toate categoriile de minori, care pot fi incluse”. „Nu se prevede şi majorarea cuantumului alocaţiei de stat pentru copiii cu handicap cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, ceea ce generează o discriminare pentru aceştia. Aşadar, iniţiativa celor doi membri PNL este doar un text populist, pe care doresc să îl promoveze în campaniile electorale care urmează în acest an, fără niciun fel de fundamentare şi analiză a realităţii”, susţine senatorul Doina Federovici.
Legea merge la Camera Deputaţilor, care este for decizional.
Guvernul a anunţat încă din 2017 că se vor majora alocaţiile pentru copii, însă acest lucru nu s-a întâmplat până în prezent.
Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, în România sunt 4,2 milioane de copii cu vârste cuprinse între 0 şi 18 ani.