Pe 14 februarie, angajaţii din învăţământ vor lua salarii majorate, comparativ cu cele primite în luna ianuarie. Astfel, potrivit celor precizate de Liviu Axinte, liderul Ligii Sindicatelor din Învăţământ, un profesor ar urma să primească în plus la leafă peste 300 de lei net. Personalul de predare beneficiază, începând cu 1 decembrie 2018, de un spor de suprasolicitare neuropsihică de 10%. De la 1 ianuarie 2019, se plăteşte indemnizaţia de hrană tuturor bugetarilor, în cuantum de maxim 207 de lei pentru luna lucrată integral. Mai mult, tot de la 1 ianuarie se acordă şi un sfert din ecartul între salariile prezente şi cele aferente anului 2022, respectiv 300 de lei brut, aproximativ 180 de lei net.
Liviu Axinte a precizat că, deşi angajaţii din sistem vor primi bani în plus la salariu, există încă multe nemulţumiri de la salarizare.
Astfel, directorii de şcoli nu primesc spor de suprasolicitare neuropsihică, deşi ei predau câteva ore săptămânal, Mai mult, învăţătorii care sunt şi directori nu au degrevare de normă didactică, însă nu se regăsesc în categoria personalului care primeşte acest spor. Acest spor se acordă doar pentru personalul de predare, dar nu şi persoanelor care deţin funcţii de conducere. Nici psihologii şcolari, deşi specificul activităţii lor este lucrul cu copiii, nu primesc spor de solicitare neuropsihică.
Potrivit liderului LSI, nemulţumiri de la salarizare există şi în rândul contabililor de şcoli. „Este o mare problemă la salarizarea contabililor din unităţi, cărora din nou le-au scăzut salariile, la mulţi, nu la toţi, dar fără nicio explicaţie. Nu ştie nimeni de ce, cum s-a ajuns la salariul acela”, a explicat Liviu Axinte.
Liderul LSI a anunţat că vor mai avea loc discuţii cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei în urma cărora speră că vor fi găsite soluţii la problemele din sistem.