Cei 16 suspecţi reţinuţi luni în urma celor 44 de percheziţii organizate de poliţiştii şi procurorii specializaţi în Combaterea Criminalităţii Organizate au fost eliberaţi ieri, în urma unei decizii a Tribunalului Botoşani, care a respins propunerea de arestare preventivă formulată de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Botoşani. După mai multe dezbateri, instanţa a dispus plasarea inculpaţilor sub control judiciar. Astfel, potrivit deciziei magistraţilor, suspecţii trebuie să respecte mai multe obligaţii respectiv să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori sunt chemaţi, să informeze de îndată eventuala schimbare a locuinţei şi să se prezinte la structurile de poliţie desemnate cu supravegherea lor, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori sunt chemaţi. Totodată, cei 16 au interdicţia e a părăsi România. Decizia nu este definitivă, procurorii DIICOT având posibilitatea să conteste măsura la Curtea de Apel Suceava.
Operaţiune de amploare
Cei 16 suspecţi au fost reţinuţi pentru 24 de ore în urma unei operaţiuni organizată de procurorii DIICOT Botoşani, care a presupus anihilarea a cinci grupări infracţionale organizate, specializate în contrabanda cu ţigări şi care acţionau în nordul judeţului, pe frontiera cu Republica Moldova şi Ucraina. Potrivit anchetatorilor, grupările ar fi avut în total 65 de membri (n.r.- componenţa schimbându-se de mai multe ori) şi ar fi acţionat în perioada 2016-2019, când ar fi traficat, în total, aproape 440.000 de pachete de ţigări. De altfel, în timpul monitorizării, anchetatorii au reuşit să confişte de la suspecţi peste 57.000 de pachete cu ţigări. Luni, în baza probatoriului administrat, anchetatorii au descins la locuinţele suspecţilor din oraşul Darabani şi comunele Hudeşti, Păltiniş, Vorniceni, Suhărău, Mileanca,Viişoara şi Coţuşca, 39 de persoane fiind aduse la audieri.
Judeţul plin cu ţigări de contrabandă
Decizia de ieri a Tribunalului Botoşani vine în contextul în care judeţul este plin de ţigări de contrabandă, pachetele aduse de peste hotare fiind vândute inclusiv prin magazine. În plus, la un simplu calcul de 10 lei pachetul, cele aproape 500.000 de pachete cu ţigări traficate de grupări înseamnă afaceri de cel puţin 5 milioane de lei, respectiv peste un milion de euro. Mai mult, potrivit studiilor făcute în anii anteriori, o parte din sumele vehiculate prin aceste afaceri sunt reinvestite în activităţi de crimă organizată, inclusiv în cumpărare de influenţă. Din acest motiv, contrabanda a ajuns să reprezinte pentru mulţi dintre cei care locuiesc în apropierea frontierei o sursă de venit. Pe acest fond, grupările infracţionale organizate folosesc drept cărăuşi mai mulţi localnici dispuşi să facă orice pentru o sumă modică de bani. Din această cauză, în multe dintre capturile realizate poliţiştii de frontieră au fost nevoiţi să facă uz de armă pentru a-i captura pe contrabandişti. La rândul lor, aceştia din urmă au început să cumpere maşini, dar şi echipamente de supraveghere, inclusiv pistoale, în încercarea de a-şi pregăti cât mai bine activităţile infracţionale. De altfel, în urma percheziţiilor de luni, anchetatorii au ridicat de la suspecţi binocluri, un pistol, dar şi staţii de emisie-recepţie, inclusiv un aparat de supraveghere pe timp de noapte.