Edilii botoşăneni au lansat în dezbatere publică regulamentul de vânzare a locuinţelor construite pentru tineri prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe. Persoanele interesate au posibilitatea să depună propuneri sau amendamente, până pe 6 martie, urmând ca regulamentul să fie aprobat în şedinţa Consiliului Municipal de la finele lunii martie.
“Regulamentul este în dezbatere publică și stabilește cadrul normativ pentru doritorii achiziției acestor tip de locuințe în acord cu legislația în vigoare. Locativa va face o serie de demersuri, pentru că trebuie analizate cererile pentru cumpărare, astfel încât prioritate să aibă blocurile unde sunt mai multe solicitări. Sumele alocate nu au fost suficiente pentru toate locuințele ANL pe care le avem în patrimoniu și atunci trebuie stabilită o prioritizare”, a declarat viceprimarul Cosmin Andrei. Edilul a adăugat că lucrurile au trenat destul de mult în privinţa vânzării acestor apartamente, iar mulţi botoşăneni i-au solicitat lămuriri în această privinţă.
Municipalitatea a asigurat fonduri pentru realizarea cărţilor funciare pentru blocurile ANL de pe Aleea Călugăreni, blocurile O4 şi H4 din zona centrală a oraşului. „În Bucovina, în primă fază am făcut dezmembrarea terenului pentru fiecare bloc. Am făcut lotizarea pentru 28 de parcele, acum trebuie să înscriem cele 28 de loturi în cartea funciară şi după aceea vom face apartamentarea”, a explicat un oficial din Primăria Botoşani. Potrivit acestuia, în bugetul pe acest an vor fi prinse fonduri pentru continuarea procedurilor preliminare vânzării propriu zise.
Florinel Gornea, directorul Locativa, a declarat că după aprobarea regulamentului, vor fi demarate procedurile de vânzare a apartamentelor. Potrivit oficialului, Locativa a înregistrat la un moment dat 230 de cereri, însă unii semnatari au renunţat la apartamentele ANL. „Valabile ar fi aproximativ 130 de cereri, împărţite în mai multe locaţii. Cele mai multe cereri le avem din zona Călugăreni şi urmează Bucovina. Vom face o reverificare, să vedem care mai sunt actuale”, a mai spus Florinel Gornea.
De vânzarea locuinţelor ANL se vorbeşte de câţiva ani. Cei mai mulţi chiriaşi nu s-au grăbit să cumpere apartamentele, fiind mulţumiţi de faptul că au plătit o chirie modică, plecând de la 60 de lei în cazul garsonierelor şi peste o sută de lei, la apartamentele cu patru camere. Din 2017, chiriile au fost majorate, fiind calculate în funcţie de veniturile chiriaşilor.
Municipalitatea botoşăneană are 631 de chiriaşi ANL. Din ultimele calcule, preţul la locuinţele ANL pleacă de la 22.000 de euro şi ajunge la aproximativ 50.000 de euro, la apartamentele cu patru camere. Fondurile încasate din vânzarea locuinţelor vor fi virate la ANL, în vederea construirii de noi locuinţe.