Sala de şedinţe a Consiliului Municipal Botoşani a găzduit ieri după amiază o întâlnire de suflet. Lidia Burduja, fost angajat al Primăriei Botoşani, şi-a invitat foştii colegi nu la o şedinţă, ci la un eveniment editorial de excepţie. Pasionată de lumea cărţilor, Lidia Burduja a lansat trei cărţi de poezie, respectiv „Puls Infinit”, „Privind prin nori de gând” şi „Vise-n zori de vers”.
La lansare au participat viceprimarul Marian Murariu, Dumitru Neamţu, director adjunct Direcţia Impozite şi Taxe, Constantin Gabur, şeful Serviciului de Evidenţă a Persoanei, Dorin Palaghiu, şef Compartiment cadastru, Anca Dumitrescu, şef Serviciu resurse umane, alţi funcţionari din primărie, foşti salariaţi ai instituţiei, cadre didactice, alţi botoşăneni nelipsiţi de la manifestările culturale.
În debutul manifestării a vorbit poeta Cristina Prisacariu – Şoptelea, funcţionar în cadrul Direcţiei Impozite şi Taxe. „Vedeta de astăzi este doamna Lidia Burduja, poeta dar şi fosta noastră colegă. Şi mă bucur foarte mult să-i prezint eu aceste cărţi. Lidia Burduja scrie din adolescenţă. Ea a câştigat multe concursuri literare în gimnaziu şi în liceu, dar a scris foarte mult după ieşirea la pensie. A publicat în diferite reviste de nivel naţional, Cronos, Peniţa de aur, Oglinda literară şi Luceafărul. Citind aceste volume, am descoperit un poet al iubirii de oameni, de viaţă, de părinţi, al iubirii de natură. Poeta foloseşte cu măiestrie şi candoare narativă instrumentele poeziei în vers clasic, rima încrucişată, rima îmbrăţişată, ritmul. Aparent calme, versurile arată că explorările poetei dezvăluie o natură confesivă, descoperă reliefuri cu înfăţişări diverse, aflate în miezul trăirilor, al tainelor, al intimităţii iubirii. Natura este prietena poetei, anotimpurile o ajută să povestească, să treacă peste tristeţe, să se împace cu durerea. Natura este casa în care se regăseşte, este elementul în care renaşte. Poeta vorbeşte cu norii, cu păsările, cu cerul, marea este iubita eternă”, a spus, printre altele, Cristina Şoptelea, adăugând că unele poezii ale Lidiei Burduja o duc cu gândul la poezia populară şi la versurile lui Grigore Vieru. Cristina Şoptelea a arătat că în volumul „Puls infinit”, poeta face cu succes trecerea de la versul clasic la versul alb, rezultând o poezie modernă, în care se regăsesc temele preferate ale poetei, iubirea, credinţa, familia şi natura. „Afirmaţiile regăsite în poezia Lidiei Burduja se integrează treptat într-o natură proprie, cu o vizibilă maturitate a înţelepciunii. În volumul <Vise în zori de vers> poeta revine la poezia în formă clasică. Mai mult decât atât, poeta ne face o surpriză plăcută şi ne surprinde cu poezia în formă fixă, rondelul. Poeta mizează pe sinceritate refuzând cu încăpăţânare vulgaritatea şi ermetismele forţate. Dealtfel, poeta nu uzează de cadrul citadin, care ucide sensibilitatea şi banalizează la maxim fiecare clipă. Universul ei liric este natura frumoasă şi înţelegătoare, prietena şi susţinătoarea îndrăgostiţilor dintotdeauna”, a afirmat Cristina Şoptelea. Potrivit acesteia, în volumul „Privind prin nori de gând” cititorul întâlneşte o poezie melancolică, o tristeţe dincolo de real, „în care natura este din nou partenerul preferat al poetei, cu incontestabile talente vizual plastice pentru că îşi croieşte versul în imaginar”. „Această zbatere permanentă conduce ideea de împăcare cu destinul, transferând suferinţa în sursă de înălţare şi meditaţie”, a spus Cristina Şoptelea. Totodată, Cristina Prisacariu Şoptelea a apreciat că Lidia Burduja a pus în paginile acestor cărţi tot sufletul ei sensibil şi sufletul unei eterne adolescente îndrăgostite, care ne dezvăluie o poezie a suferinţei iluminate de iubire, oscilând între bucurie şi tristeţe, între trăire şi vis, între trecut şi viitor.
În continuare, a vorbit profesorul Gabriela Damian Lopez, colegă de şcoală şi prietenă a poetei. Ea a vorbit despre doi dintre profesorii care şi-au pus amprenta în formarea şi evoluţia poetei, Mircea Ciobanu şi Constantin Oniciuc. Gabriela Damian Lopez a apreciat că poezia Lidiei Burduja îmbogăţeşte peisajul literar românesc. Mircea Ciobanu, în vârstă de 92 de ani, a fost prezent la lansarea de ieri. Venerabilul profesor şi-a felicitat fosta elevă, arătând că se bucură că participă la acest eveniment editorial.
În partea a doua a lansării, poeziile recitate de Lidia Burduja s-au împletit cu programul muzical prezentat de Lucia şi Oleg Sacaliuc. În final, Lidia Burduja a fost felicitată de cei prezenţi, care i-au oferit flori şi i-au mulţumit pentru momentele de încântare sufletească de care au avut parte.