Aprobarea plăţii cotizaţiilor către diferitele asociaţii din care face parte Consiliul Judeţean (CJ) Botoşani a născut tensiuni între grupurile de aleşi locali ale celor două partide. În ciuda faptului că preşedintele de şedinţă, vicepreşedintele CJ Dorin Birta, a specificat că fără aprobarea consilierilor judeţeni a plăţii acestor cotizaţii, ele nu vor putea fi prinse în buget, liberalii au votat în cazul unora împotriva, iar a altora au cerut explicaţii.
Astfel, Gheorghe Sorescu a solicitat ca membrii CJ să fie informaţi despre ceea ce se decide la nivelul Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene (UNCJ), a ADRNE (n.r. – Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Est) sau a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară EURONEST. „Sediul Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene este la Vrancea, la domnul Oprişan (n.r. – Marian Oprişan, «baron» PSD apropiat al lui Liviu Dragnea)”, a ţinut să sublinieze Sorescu, care a fost contrat de Dorin Birta: „Acum, că în trecut a fost în altă parte”. Replica liberalului nu s-a lăsat mult aşteptată: „Da, la Teleorman, la domnul Dragnea”.
În acest an, CJ Botoşani va plăti peste 23.000 de euro către EURONEST, 1,1 milioane lei (n.r. – aproximativ 230.000 de euro) către ADRNE, câte 125.000 de lei (n.r. – aproximativ 26.000 de euro) către Biroul Regional de Cooperare Transfrontalieră Iaşi, respectiv Suceava şi 63.500 de lei (n.r. – 13.500 de euro) către UNCJ.
Cele mai aprige discuţii le-au generat cotizaţiile pe care trebuie să le plătească CJ către cele doua agenţii de dezvoltare intercomunitară, Aqua şi Ecoproces. În aceste cazuri, liberalii au votat împotrivă, în timp ce consilierii PSD au votat un amendament care prevede dublarea procentului de majorare a cotizaţiei propus în proiectul de hotărâre de la 10% la 20%, pentru ca ADI Ecoproces să-şi angajeze un consilier juridic în vederea litigiilor care vor apărea în această perioadă. De activitatea Ecoproces s-au arătat nemulţumiţi majoritatea consilierilor judeţene, care au solicitat ca taxa de salubritate să fie plătită de agenţii economici pe principiul „cât generăm atâta plătim”, propunere cu care preşedintele de şedinţă nu a fost de acord. „Să terminăm cu prostia asta. Vom arunca gunoiul în altă parte, ca să nu plătim nimic”, a declarat Birta.
Cotizaţiile anuale pe care le va plăti CJ către cele două agenţii de dezvoltare vor fi de aproximativ 500.000 de lei (103.000 euro) către Ecoproces şi 544.000 de lei către Aqua (115.000 euro).