Decizia primarului Cătălin Flutur de a cere Comisiei de cultură din cadrul Consiliului Local (CL) Botoşani de a face un regulament nou pentru Premiul Naţional pentru Poezie „Mihai Eminescu” nu a rămas fără ecou în rândul scriitorilor, mai ales a celor care au contestat ceea ce s-a întâmplat la ediţia din acest an.
Scriitorul originar din Botoşani Dan Lungu vrea să se întâlnească cu membrii Comisiei şi să discute pe baze noului regulament. „Sunt de părere că implicarea Comisiei de Cultura a Consiliului Local Botoşani este elementul cheie în rezolvarea acestei situaţii de criză”, a declarat scriitorul. Dan Lungu vine şi cu o propunere inedită privind organizarea manifestării: „Licitaţii de proiecte”. „Aceasta poate fi o soluţie bună şi este folosită frecvent în asemenea cazuri”, a mai spus Dan Lungu.
Pe lângă Dan Lungu a reacţionat şi scriitorul Ovidiu Şimonca, redactor-şef adjunct al „Observatorului cultural”, la ceea ce s-a întâmplat la Premiul „Eminescu”, când i-a fost retrasă distincţia lui Constantin Abăluţă şi i-a fost acordată lui Liviu Ioan Stoiciu, pe motiv că primul nu a putut ajunge la Botoşani. Acesta a publicat o scrisoare deschisă adresată lui Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor, şi organizatorilor manifestării. „Poate că Zilele Culturii Naţionale de la Botoşani ar trebui să fie nu doar prilejul de acordare a unor premii, ci şi de exprimare a scriitorilor faţă de problemele acestei lumi, a acestei guvernări din România. Poate că, la Botoşani, trăim într‑un alt timp, în afara Europei, în afara alegerilor europarlamentare care se apropie, încătuşaţi de un regulament absurd. În timp ce, de la Paris, mari scriitori – impulsionaţi de Bernard-Henri Lévy – lansează un manifest şi sunt solidari cu ideea de Europa, la noi, o ţinem langa cu «frumoasa festivitate» de la Botoşani şi cu ora la care se culcă şi se trezesc membrii juriului. Nu-i cam puţin? Dacă tot pretindem că scriitorii trebuie să fie o voce a societăţii, de ce nu poate deveni Botoşaniul o astfel de voce? Sunt atâtea fapte anormale, haotice, contrare legalităţii şi bunului-simţ, care pornesc de la guvernarea PSD-ALDE, iar scriitorii români tot discută un regulament de acordare a premiilor! Nu-i cam puţin?”, a scris Ovidiu Şimonca.
Cinci consilieri vor trebui să facă regulamentul
Comisia de activităţi ştiinţifice, învăţământ, sănătate, cultură, protecţie socială, activităţi sportive şi de agrement care va trebui să constituie noul regulament este formată din: Daniela Vicol, Silvia Diaconu, Andreea Buiuc, consilieri PSD, Paul Octav şi Daniel Botezatu, consilieri PNL.
De remarcat că în şedinţa de Consiliu Local din această săptămână, când s-a discutat despre Premiul „Eminescu”, consiliera Andreea Buiuc a lansat critici dure la adresa primarului Cătălin Flutur. „Ce aveţi de gând să faceţi cu manifestările referitoare la Ziua Culturii Naţionale, având în vedere că absenţa dumneavoastră la aceste manifestări este deja de notorietate, însă atitudinea dumneavoastră faţă de cei care se implică în activităţile societăţii noastre nu este una deloc constructivă. Am un singur lucru, eu cred că un oraş nu se conduce din ţările calde şi decât să faceţi afirmaţii distructive, aş sugera să găsiţi soluţii”, i-a spus primarului.
Reacţia vine după ce cu o zi în urmă, primarul Cătălin Flutur nu s-a arătat prea entuziasmat de ideea ca Primăria să preia organizarea manifestării, preferând să rămând să fie în continuare finanţator al acesteia în parteneriat. „Cine să organizeze la noi? Am mai avut un consilier, Buiuc, (n.r. – Andreea Buiuc – PSD), care a evaluat un director de teatru, pe Florin Aioniţoaiei, şi aţi văzut ce a ieşit. Cel mai indicat este ca ei (n.r. – reprezentanţii Uniunii Scriitorilor) să jurizeze în continuare, pentru că ei sunt cei mai în măsură să ia o decizie”, a mai spus primarul.