spot_img
miercuri, noiembrie 27, 2024
HomeLocal BTScriitorul Dan Lungu vrea să discute cu membrii comisiei ce vor face...

Scriitorul Dan Lungu vrea să discute cu membrii comisiei ce vor face regulamentul Premiului „Eminescu”

Decizia primarului Cătălin Flutur de a cere Comisiei de cultură din cadrul Consiliului Local (CL) Botoşani de a face un regulament nou pentru Premiul Naţional pentru Poezie „Mihai Eminescu” nu a rămas fără ecou în rândul scriitorilor, mai ales a celor care au contestat ceea ce s-a întâmplat la ediţia din acest an.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Scriitorul originar din Botoşani Dan Lungu vrea să se întâlnească cu membrii Comisiei şi să discute pe baze noului regulament. „Sunt de părere că implicarea Comisiei de Cultura a Consiliului Local Botoşani este elementul cheie în rezolvarea acestei situaţii de criză”, a declarat scriitorul. Dan Lungu vine şi cu o propunere inedită privind organizarea manifestării: „Licitaţii de proiecte”. „Aceasta poate fi o soluţie bună şi este folosită frecvent în asemenea cazuri”, a mai spus Dan Lungu.

Pe lângă Dan Lungu a reacţionat şi scriitorul Ovidiu Şimonca, redactor-şef adjunct al „Observatorului cultural”, la ceea ce s-a întâmplat la Premiul „Eminescu”, când i-a fost retrasă distincţia lui Constantin Abăluţă şi i-a fost acordată lui Liviu Ioan Stoiciu, pe motiv că primul nu a putut ajunge la Botoşani. Acesta a publicat o scrisoare deschisă adresată lui Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor, şi organizatorilor manifestării. „Poate că Zilele Culturii Naţionale de la Botoşani ar trebui să fie nu doar prilejul de acordare a unor premii, ci şi de exprimare a scriitorilor faţă de problemele acestei lumi, a acestei guvernări din România. Poate că, la Botoşani, trăim întrun alt timp, în afara Europei, în afara alegerilor europarlamentare care se apropie, încătuşaţi de un regulament absurd. În timp ce, de la Paris, mari scriitori – impulsionaţi de Bernard-Henri Lévy – lansează un manifest şi sunt solidari cu ideea de Europa, la noi, o ţinem langa cu «frumoasa festivitate» de la Botoşani şi cu ora la care se culcă şi se trezesc membrii juriului. Nu-i cam puţin? Dacă tot pretindem că scriitorii trebuie să fie o voce a societăţii, de ce nu poate deveni Botoşaniul o astfel de voce? Sunt atâtea fapte anormale, haotice, contrare legalităţii şi bunului-simţ, care pornesc de la guvernarea PSD-ALDE, iar scriitorii români tot discută un regulament de acordare a premiilor! Nu-i cam puţin?”,  a scris Ovidiu Şimonca.

 

Cinci consilieri vor trebui să facă regulamentul

 

Comisia de activităţi ştiinţifice, învăţământ, sănătate, cultură, protecţie socială, activităţi sportive şi de agrement care va trebui să constituie noul regulament este formată din: Daniela Vicol, Silvia Diaconu, Andreea Buiuc, consilieri PSD, Paul Octav şi Daniel Botezatu, consilieri PNL.

De remarcat că în şedinţa de Consiliu Local din această săptămână, când s-a discutat despre Premiul „Eminescu”, consiliera Andreea Buiuc a lansat critici dure la adresa primarului Cătălin Flutur. „Ce aveţi de gând să faceţi cu manifestările referitoare la Ziua Culturii Naţionale, având în vedere că absenţa dumneavoastră la aceste manifestări este deja de notorietate, însă atitudinea dumneavoastră faţă de cei care se implică în activităţile societăţii noastre nu este una deloc constructivă. Am un singur lucru, eu cred că un oraş nu se conduce din ţările calde şi decât să faceţi afirmaţii distructive, aş sugera să găsiţi soluţii”, i-a spus primarului.

Reacţia vine după ce cu o zi în urmă, primarul Cătălin Flutur nu s-a arătat prea entuziasmat de ideea ca Primăria să preia organizarea manifestării, preferând să rămând să fie în continuare finanţator al acesteia în parteneriat. „Cine să organizeze la noi? Am mai avut un consilier, Buiuc, (n.r. – Andreea Buiuc – PSD), care a evaluat un director de teatru, pe Florin Aioniţoaiei, şi aţi văzut ce a ieşit. Cel mai indicat este ca ei (n.r. – reprezentanţii Uniunii Scriitorilor) să jurizeze în continuare, pentru că ei sunt cei mai în măsură să ia o decizie”, a mai spus primarul.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer senin
0 ° C
0.6 °
-1.1 °
90 %
1.1kmh
0 %
mie
7 °
joi
8 °
vin
4 °
sâm
5 °
Dum
5 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Le mai curăță odată, că de alegeri nu s-a văzut deloc bine și uite ce a ieșit.

EDITORIAL

După cum era și normal, materialele de presă scrise de colegii mei despre activitatea parlamentarilor botoșăneni au stârnit un interes uriaș. Am primit neobișnuit...

EPIGRAMA ZILEI

Despre siguranță latră Uitând de niște indicii : Oastea-i lăsată la vatră, Vatra la ... servicii! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...