Fostul procuror Vasile Şelaru, trimis în boxa acuzaţilor de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru trafic de influenţă şi condamnat la închisoare cu executare de magistraţii Curţii de Apel Iaşi, s-a stins din viaţă la sfârşitul anului trecut. Informaţia a fost făcută publică abia astăzi, în contextul în care dosarul intentat împotriva sa urma să fie dezbătut în apel, pe 30 ianuarie, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ). Potrivit unor apropiaţi de-ai acestuia, decesul ar fi survenit înainte de Crăciun, pe fondul unor afecţiuni medicale, fostul procuror suferind de o boală incurabilă, înhumarea având loc în satul Murgeni, din judeţul Vaslui.
Bani şi cazare pentru soluţii favorabile
Fost şef al Secţiei de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, Vasile Şelaru a fost ridicat pe 27 iulie 2014 de procurorii DNA Serviciul Teritorial Iaşi, fiind suspectat că, în perioada 2013 – 2014, când era procuror la Vaslui, ar fi primit bani şi cazare într-un imobil pe litoral pentru a interveni pe lângă alţi magistraţi sau poliţişti în vederea soluţionării favorabile a unor dosare sau a unor solicitări din partea unor oameni de afaceri. Totodată, cu ocazia verificării biroului acestuia, într-un fişet s-au găsit şi câteva zeci de cartuşe deţinute ilegal, procurorul Şelaru fiind acuzat şi de nerespectarea regimului armelor sau muniţiilor. Arestat, el a stat după gratii până februarie 2015, când a fost plasat în arest la domiciliu. Suspendat iniţial din funcţie, în urma unei decizii a Consiliului Superior al Magistraturii, el s-a pensionat, după care s-a înscris în Baroul Botoşani, unde a profesat un timp ca avocat.
Condamnat la închisoare cu executare
În martie 2017, după un proces care a durat mai bine de doi ani, magistraţii Curţii de Apel l-au găsit vinovat pentru trei fapte de trafic de influenţă dar şi pentru nerespectarea regimului armelor şi l-au condamnat la cinci ani, o lună şi 10 zile de închisoare în regim de penitenciar. În schimb, fostul procuror a fost achitat pentru o alte două fapte – trafic de influenţă şi respectiv influenţarea declaraţiilor. Sentinţa a fost atacată cu apel la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care urma să pronunţe sentinţa definitivă. Între timp, însă, în urma unor investigaţii medicale el a fost diagnosticat cu acea boală incurabilă şi a fost supus unei intervenţii chirurgicale în Austria, însă operaţia nu a reuşit.
În urma decesului, magistraţii ÎCCJ urmează să dispună încetarea procesului penal în cazul acestuia.