spot_img
joi, aprilie 17, 2025
AcasăLocal BTZeci de mistreţi vânaţi din cauza pestei. Niciunul nu era bolnav

Zeci de mistreţi vânaţi din cauza pestei. Niciunul nu era bolnav

Astăzi s-au împlinit zece zile de la apariţia primului caz de pestă porcină, iar în acest răstimp nu s-a mai descoperit niciun nou caz, ceea ce duce la concluzia că mistreţul găsit mort în Pădurea Alba, comuna Hudeşti, pe fondul de vânătoare Suhărău 40 a fost un caz izolat. „Este un lucru îmbucurător, dar noi rămânem în alertă maximă. În aceste zile au fost vânaţi, la pândă şi dibuire, 26 de mistreţi. Rezultatele probelor la 22 de mistreţi au fost negative, iar alte patru probe au fost trimise la laboratorul din Suceava în aaceastă dimineaţă. Sperăm şi acestea să fie negative”, a declarat directorul executiv adjunct al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), Ovidiu Airimiţoaie.

Cu toate acestea, planul de măsuri instituit de autorităţi rămâne în vigoare. „Suntem în continuare în alertă. Sunt în continuare acţiuni de supraveghere şi de control a animalelor sau cărnii în zona respectivă”, a afirmat Airimiţoaie, care a adăugat că nu s-a descoperit niciun caz în gospodării.

În continuare, populaţia din comuna Hudeşti, în care a fost depistat focarul de pestă, dar şi din celelalte opt comune învecinate, nu are voie să comercializeze porcii sau să îi sacrifice fără avizul medicului veterinar.

Virusul pestei porcine africane a fost descoperit, pe 20 ianuarie, la un porc mistreţ, găsit mort pe raza fondului de vânătoare 40 Suharău, în Pădurea Alba, într-o zonă situată la aproximativ patru-cinci kilometri de limita de frontieră cu Ucraina. Mistreţul era mort de nouă-zece zile, iar autorităţile se temeau ca virusul să nu fi fost portat de animalele sălbatice şi să nu fi afectat populaţia de mistreţi de pe fondul de vânătoare. Aceasta era, conform raportărilor gestionarului de vânătoare, de 100-120 de mistreţi. „În acest sezon au fost împuşcaţi 60, conform cotei aprobate de Ministerul Mediului, şi cota suplimentară de 16 mistreţi”, declarat şeful DSVSA Botoşani, în momentul declanşării crizei. Chiar la acel sfârşit de săptămână fuseseră împuşcaţi 13 mistreţi, iar probele acestora au şi ele negative, la fel ca şi cele de la animalele vânate ulterior prin pândă şi dibuire.

Carcasa porcului infestat, care se presupune că ar fi venit din Ucraina, a fost distrusă prin incinerare, iar serviciile veterinare au intervenit pentru acţiuni de dezinfecţie şi protecţie a zonei afectate. În cadrul acestor acţiuni au fost confiscate şi incinerate şi încălţămintea sătenilor care au intrat în focar.

Între timp au fost confirmate focare de pestă porcină africană şi în gospodării din judeţele Arad şi Timiş, ceea ce face ca aproape jumătate din ţară să fie afectată de molimă. Prezenţa virusului în România a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare. De atunci au fost eliminaţi peste 360.000 de porci din gospodării şi peste 800 de mistreţi.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
nori împrăștiați
10.1 ° C
12.7 °
10 °
74 %
4.2kmh
48 %
J
23 °
vin
21 °
S
20 °
D
21 °
lun
23 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

S-a reparat, iar acum se așteaptă să se strice din nou. Altfel nu se explică.

EDITORIAL

Aproape că nu e zi în care să nu apară în presă relatări despre românași de-ai noștri care s-au pricopsit cu dosare penale –...

EPIGRAMA ZILEI

Problema ucraineană Se va rezolva la țar Numai printr-un emisar Ales pe ... Sprânceană!

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...