Consilierii municipali au discutat astăzi în contradictoriu aproximativ jumătate de oră pe marginea scandalului iscat de la acordarea Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Omnia.
Prima care a luat cuvântul a fost social democrata Andreea Buiuc. Aceasta nu s-a rezumat la a cere lămuri, ci a lansat şi critici la adresa primarului Cătălin Flutur. „Ce aveţi de gând să faceţi cu manifestările referitoare la Ziua Culturii Naţionale, având în vedere că absenţa dumneavoastră la aceste manifestări este deja de notorietate, însă atitudinea dumneavoastră faţă de cei care se implică în activităţile societăţii noastre nu este una deloc constructivă. Am un singur lucru, eu cred că un oraş nu se conduce din ţările calde şi decât să faceţi afirmaţii distructive, aş sugera să găsiţi soluţii”, i-a spus primarului.
Edilul a răspuns că soluţiile nu sunt la primărie, ci la Consiliul Local.
„O să provoc Comisia de Cultură, eventual să ia în considerare ceea ce s-a întâmplat în acest an și dacă considerați, stimați colegi din Comisia de Cultură, că trebuie o schimbare la regulament, să-l prezentați în Consiliul Local, să-l supuneți la vot și să ținem aceste manifestări așa cum vă doriți dumneavoastră. Este clar o problemă, dacă considerăm că trebuie să avem un regulament al nostru. Este o provocare pentru Comisia de Cultură, că de asta e Comisie de Cultură, sunt oameni specializați. Așteptăm propuneri”, a declarat primarul.
Consilierul liberal Eugen Ţurcanu a apreciat că deliberativul local ar trebui să preia organizarea evenimentului.
„A ajuns să fie un subiect de cancan național acordarea premiului de poezie la Botoșani. Eu aș recomanda celor care organizează, dar în primul rând nouă şi aşa zisei Comisii de Cultură, să încercăm să administrăm noi acest premiu național de poezie, cel puţin în partea de acordare şi a spectacolului de la Teatrul Eminescu. Modul de jurizare, de alegere a câştigătorului să rămână mai departe în grija Fundaţiei „Caiete Botoşănene – Hyperion”, nu intrăm acolo, nu ne pronunţăm, nu suntem calificaţi să judecăm noi actul artistic, dar cel puţin în organizarea acelei gale, că acolo e Cuiul lui Pepelea, ce se întâmplă acolo, am putea acolo să intervenim noi şi să ne spunem punctul de vedere. Avem profesionişti, oameni care ştiu să prezinte spectacole, care ştiu să facă spectacole”, a spus Eugen Ţurcanu. Acesta l-a felicitat pe viceprimarul Marian Murariu pentru că a reuşit să reprezinte cu demnitate municipiul Botoşani şi a avut prestanţă în cadrul galei.
„În rest, să premieze pe cine vor, să dea premiu cui vor, de acasă, prin satelit, prin skype. Dar dacă așa au hotărât dumnealor, nu-i treaba noastră. Am văzut că au aruncat în curtea noastră, primăria e vinovată, Consiliul Local e vinovat. Vinovaţi suntem noi că suntem de bun simţ şi am mers pe mâna unor aşa zis profesionişti”. a afirmat Eugen Ţurcanu.
Marian Murariu a intervenit în discuţii, reafirmând că nu trebuie premiată prezenţa, ci valoarea operei unui poet. În schimb, poziţia primarului a fost aceea că este necesară prezenţa poetului laureat, în semn de respect pentru organizatori şi pentru botoşăneni.
„Cred că la toate aceste manifestări şi punctul culminant pentru care vine toată lumea în sala aia din Botoşani este prezenţa laureatului, Decizia juriului a fost o dată e unul, o dată e altul. Trebuie să reglementăm printr-un regulament, pentru că noi dăm banii. Fără să vrem am fost târâţi un pic şi noi într-o luptă care se dă de ani de zile la nivelul Uniunii Scriitorilor şi este firesc – unul îşi doreşte să fie preşedinte, altul îşi doreşte şi el să fie preşedinte şi se speculează orice în această luptă. Suntem victime colaterale aici, dar nimeni nu a contestat niciodată componenţa acelui juriu, un juriu care a decis totuşi prin vot ca astăzi să fie cineva şi s-a răzgândit, nu ştiu de ce s-a răzgândit”, a spus Cătălin Flutur.
Edilul a adăugat că absenţa laureatului de la gală ar fi iscat alte discuţii. „Dacă câştigătorul nu ar fi fost pe scenă, intram într-o altă discuţie, la fel de spumoasă. Că degeaba am organizat la Botoşani, dacă nu am fost în stare să îl aducem pe laureat pe scenă. Suntem şi părtaşi noi acolo, suntem victime colaterale, într-o luptă dusă cu multă efervescenţă de ani de zile la nivelul unui organism pe care nu îl putem controla sub nicio formă”, a mai afirmat primarul, reamintind că toţi cei şapte poeţi nominalizaţi ar fi meritat premiul, pentru că sunt valoroşi.
Eugen Ţurcanu nu l-a iertat pe primarul Flutur căruia i-a spus să renunţe la tonul condescendent şi foarte înţelegător, iar municipalitatea să preia controlul asupra a ceea ce se pricepe. „Facem și noi un lucru bun, sau încercăm să-l facem și ajungem să fim subiect de bășcălie națională. Am făcut și noi un premiu național de poezie, hai să-l facem măcar ca lumea la Botoşani, că se întoarce în mormânt Eminescu când vede ce panaramă am ajuns să facem aici”, a precizat Eugen Ţurcanu.