În fiecare an, pe 30 ianuarie, sunt sărbătoriţi Sfinţii Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur. Ei au trăit la sfârşitul secolului al IV-lea şi începutul celui următor şi au avut o contribuţie importantă la teologia creştină, fiind numiţi „protectori ai învăţământului teologic”.
Vieţuind în anii când Biserica ajunsese primejduită de erezii, respectiv de abaterile de la dreapta credinţă, din pricina mulţimii învăţăturilor greşite, Sfinţii Trei Ierarhi au dus o luptă grea şi neîncetată pentru adevărata înţelegere, pentru păzirea dreptei credinţe apostolice, cu privire, îndeosebi, la dogma Sfintei Treimi, cea mai de seamă taină a credinţei creştine.
Prin hotărârea luată la Atena, la primul Congres al Profesorilor de Teologie din anul 1936, Sfinţii Trei Ierarhi au devenit patronii spirituali ai instituţiilor de învăţământ teologic ortodox din întreaga lume. Astfel, astăzi este o dublă sărbătoare pentru elevii şi profesorii de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Gheorghe” Botoşani, respectiv Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Iacob” Dorohoi.
În această zi, creştinii păstrează o serie de tradiţii cu convingerea că, prin împlinirea lor, vor avea noroc, spor şi bucurii tot anul. La sate se obişnuieşte să se facă praznice de pomenire a morţilor, la care se dau de pomană iconiţe şi candele.
Tot astăzi se face pomenire pentru sporul casei şi pentru sănătatea membrilor familiei, iar fetele se roagă şi ţin post pentru a avea o căsnicie fericită. Femeile care au fete de măritat merg la biserică pentru a se ruga ca acestea să găsească un soţ bun.
Există şi superstiţii legate de vreme: dacă streşinile curg, primăvara va fi friguroasă, iar dacă e ger, vara va fi călduroasă.