Pentru foarte mulţi botoşăneni, colectarea selectivă a deşeurilor rămâne o poveste frumoasă. Cel puţin asta reiese din datele centralizate de conducerea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Ecoproces. Potrivit conducerii asociaţiei, anul trecut, în localităţile judeţului incluse în master planul judeţean de management al deşeurilor, s-au colectat 24. 942 de tone de deşeuri, din care doar 72 de tone de deşeuri reciclabile.
În municipiul Dorohoi cantitatea totală de deşeuri colectată a fost de 5.329 de tone, iar în municipiul Botoşani, 31.452 de tone. Cele două municipii nu au raportat încă la ADI Ecoproces date privind deşeurile colectate selectiv.
„În total, în 2018, au fost duse la Stăuceni, 61.780 de tone de deşeuri, raportat la cantitatea care era estimată de 75.000 de tone. Pe de o parte, avem nişte ţinte de reducere a cantităţilor de deşeuri, pe de altă parte, administratorul depozitului, dacă nu are cantitatea de deşeuri, trebuie să crească tariful, că are costuri cu administrarea depozitului”, a declarat Ovidiu Aparaschivei, director ADI Ecoproces.
Potrivit oficialului, în prima parte a lunii februarie va avea loc Adunarea Generală a ADI Ecoproces, în cadrul căreia va fi stabilită modalitatea de colectare a deşeurilor reciclabile. „Până pe 30 aprilie trebuie să fie aprobate hotărârile de consiliu local, în aşa fel încât, implementarea sistemului de colectare selectivă să fie făcută cel târziu până pe 1 iulie”, a mai spus Ovidiu Aparaschivei.