Cei mai temuţi inspectori de control şi cercetare vor fi readuşi acasă. Surse din interiorul Finanţelor botoşănene anunţă că, la nivel naţional, se pregăteşte o deregionalizare a Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală.
În momentul de faţă Antifrauda este organizată până la nivel regional, mai exact o structură pentru întreaga Moldovă funcţionând, spre exemplu, la Suceava. Când s-a constituit, direcţia regională a fost înfiinţată prin renunţarea la gărzile financiare ce operau în fiecare judeţ. Preluarea comezii de la nivel judeţean şi înfiinţarea structurii regionale a avut loc în 2013, măsura venind pentru a scoate antifrauda de sub influenţa politică de la nivel local, deci ca măsură anticorupţie.
Deregionalizarea ar urma să-i readucă acasă pe cei cca 10 inspectori botoşăneni ce lucrează la Antifrauda din Suceava, însă încă nu se ştie în subordinea cui vor funcţiona aceştia. Decidenţii de la Bucureşti urmează să aleagă fie varianta reînfiinţării fostelor gărzi financiare care să se subordoneze direct ANAF-ului central, fie să se creeze un serviciu al celor de la antifraudă pe care să-l includă în structura Direcţiei Judeţene a Finanţelor Publice, alături de Inspecţia Fiscală, sau chiar în subordinea acesteia.
Măsura ar fi un nou semn că actuala putere de la Bucureşti nu acordă aceeaşi importanţă măsurilor anticorupţie, ba dimpotrivă.
Obiectivul prioritar al Direcției Generale Antifraudă Fiscală este combaterea fermă a evaziunii fiscale şi a fraudei fiscale şi vamale. Activitatea DGAF este centrată pe investigarea fraudelor şi destructurarea lanţurilor tranzacţionale constituite pentru prejudicierea bugetului statului.