O bătrână de 84 de ani din Botoşani, se zbate între viaţă şi moarte după ce a ajuns la spital în stare critică, după o noapte petrecută sub cerul liber.
Femeia, din Podriga, a fost găsită de un vecin în curtea lui, căzută şi aprope îngheţată de frig. Bărbatul crezuse iniţial că era vorba de un pacient al sanatoriului din localitate, însă ulterior a realizat că era chiar o vecină de-a lui, care locuia la aproape 500 de metri distanţă de acesta.
Bărbatul a sunat imediat la 112, la faţa locului ajungând poliţia din localitate, dar şi un echipaj de la Ambulanţă, care i-a acordat femeii primul ajutor. Aceasta a fost transportată imediat la Urgenţe şi dusă direct în salonul de reanimare, din cauza stării în care se afla.
„Pacienta avea o temperatură centrală de 22,6 grade Celsius. Aproape de colaps, mai ales din cauza vârtsei sale şi a organismului. A fost introdusă într-o pătură specială, care ridică temperatura cu un grad pe oră, şi perfuzată cu ajutorul unui aparat special, care încălzeşte lichidul care îi intră în vene, astfel fiind încălzit corpul şi la exterior şi la interior”, a precizat un asistent din cadrul UPU-SMURD.
Spre deosebire de alţi ani, în acest sezon rece nu oamenii străzii sunt cei care cad victime frigului, ci persoanele care au o casă şi se presupune că au şi pe cineva să aibă grijă de ei, fiind vorba de oameni în vârstă. Realitatea arată însă că de multe ori aceştia sunt neglijaţi sau chiar uitaţi de familie, ajungând să doarmă în frig zile în şir, sau să iasă din casă fără a fi bine îmbrăcaţi, iar temperaturile scăzute, mai ales de pe timpul nopţii, îi doboară imediat.
Hipotermiile moderate (de la 35 la 32°C) sunt însoţite de frisoane intense (mijloc de apărare a organismului de producerea de căldură), grave (de la 32 la 26°C) şi majore (sub 26°C) însoţite de tulburări ale stării de conştienţă (chiar comă), depresie respiratorie, încetinire a frecvenţei cardiace şi de o scădere progresivă a presiunii arteriale cu diminuarea debitului cardiac.