Pefectul Dan Şlincu, alături de directorul adjunct al Direcţiei Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentară (DSVSA) Botoşani, Ovidiu Airimiţoaie, şi vicepreşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), suceveanul Octavian Ilisoi, s-au întâlnit cu primarii şi factorii de răspundere din cele nouă comune aflate în zona o zonă infectată şi cea tampon – Hudeşti, Păltiniş, Darabani, Conceşti şi Havârna, Cristineşti, Suharău, Ibăneşti şi George Enescu – pentru a stabili măsurile ce trebuie luate.
De asemenea, s-au stabilit şapte echipe care se vor deplasa în cele 26 de localităţi ale comunelor pentru a informa populaţia, în vederea prevenirii apariţiei bolii. „Vrem ca proprietarii să înţeleagă măsurile care trebuiesc luate, să nu creăm panică şi să respectăm un plan în interesul nostru şi al lor”, a menţionat directorul adjunct al DSVSA Botoşani. Ovidiu Airimiţoaie susţine că locuitorii din zonă ar trebui să evite o perioadă de timp exploatarea lemnului din Pădurea Alba sau pătrunderea în zona respectivă pentru a nu aduce virusul în gospodării. „Animalul bolnav elimină virusul prin toate secreţiile şi excreţiile. Orice cetăţean, în momentul în care ajunge la locaţia unde îşi ţine animalul, la acel ţarc sau intră în acel ţarc să nu intre cu încălţămintea cu care a fost în pădure după lemne”, a mai spus adjunctul DSVSA Botoşani.
Virusul pestei porcine africane a fost identificat în judeţ, în apropierea localităţii Alba, comuna Hudeşti, la cadavrul unui porc mistreţ. Se pare că animalul era mort de nouă-zece zile şi, dacă se ţine cont de faptul că timp de 40 de zile animalele infectate pot transmite virusul, iar din leşul mistreţului este posibil să se fi hrănit vulpi sau câini, situaţia din Pădurea Alba ar putea fi una destul de gravă.
O primă măsură luată a fost interzicerea pentru scurt timp a vânătorii, precum şi uciderea porcilor mistreţi din zona afectată. În gospodării, oamenii pot să-şi sacrifice animalul cu condiţia să anunţe medicul veterinar pentru un examen clinic. De asemenea, creşterea porcilor să se facă în spaţiu închis și acestea trebuie să fie înregistrate la medicul veterinar. Orice caz de îmbolnăvire sau mortalitate la porcine trebuie raportat la veterinar. Totodată, organizarea de târguri, aglomerări de animale, expoziţii, transporturile de animale sau orice alte evenimente ce presupun mişcarea de animale sunt suspendate pe perioadă nelimitată.