Scandalul iscat de acordarea Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” poetului care a ieşit pe locul secund în voturile juriului a iscat reacţii virulente în lumea literară. Astfel, mulţi scriitori s-au grăbit să acuze Primăria Botoşani, deşi instituţia nu se implică în desemnarea câştigătorului, ci doar asigură finanţarea necesară organizării evenimentului.
Încercând să explice de ce au acordat premiul poetului clasat pe locul al doilea reprezentanţii juriului au declarat că primul laureat, Constantin Abăluţă, nu a putut ajunge la Botoşani din cauza unor probleme de sănătate, iar un regulament aprobat de Consiliul Local (CL) ar prevedea că distincţia nu poate fi acordată decât personal, motiv pentru care i-a fost decernată lui Liviu Ioan Stoiciu. În acest context, Constantin Abăluţă a trebuit să returneze primăriei cei 35.000 de lei aferenţi premiului, pe care deja îi primise în cont.
„Premiem valoarea, sau premiem prezenţa?”
Viceprimarul Marian Murariu susţine însă că nu are cunoştinţă de existenţa vreunui regulament aprobat de CL care să instituie obligativitatea prezenţei laureatului la gala de decernare a premiului. Edilul a mai adăugat că în momentul când a oferit acest premiu poetului câştigător, nu era la curent cu acest scandal şi susţine că această situaţie nu i se pare una normală. Potrivit acestuia, mai întâi ar trebui înmânat premiul câştigătorului, iar a doua zi după decernarea acestuia să fie viraţi banii.
„Se tot invocă un aşa zis regulament care presupune prezenţa poetului la festivitatea de decernare a premiului. Nici acest lucru nu mi se pare normal. Premiem valoarea, sau premiem prezenţa?”, a afirmat Marian Murariu, adăugând că regulamentul prin care se invocă necesitatea prezenţei laureatului la gală nu aparţine Consiliului Local.
Regulamentul invocat nu există la primărie
Funcţionarii din cadrului Centrului Informaţii Cetăţeni au făcut astăzi verificări la secretariatul Consiliului Local, cât şi în arhiva primăriei, pentru a vedea cine a întocmit regulamentul şi de ce sună aşa. „Acel regulament invocat de domnul Gellu Dorian nu există la primărie şi nici la CL. Este un regulament al dumnealor, al juriului, nu este emis de primărie, nu primăria decide cui i se decernează premiul. În momentul în care juriul desemnează un câştigător, ar trebui să fie siguri de decizia dumnealor şi să se intereseze din timp dacă poetul poate veni, ca să nu se ajungă în această situaţie jenantă, care nu este din vina primăriei”, a mai spus Marian Murariu.
Edilul este decis să solicite unele discuţii la nivelul Consiliului Local în privinţa organizării acestui eveniment. „Regulamentul ar trebui îmbunătăţit şi voi discuta cu colegii mei în acest sens. Vom discuta să vedem cum facem să-l modificăm”, a concluzionat Marian Murariu.
La gala de anul trecut, scandalul a fost generat de Medeea Iancu, poeta care şi-a permis să recite o poezie care includea expresii pornografice. Aceasta a urcat pe scenă în calitate de poet premiat de Editura Cartea Românească.
În urmă cu câţiva ani, mai mulţi poeţi s-au declarat nemulţumiţi că premiul pe 2015 a fost acordat vicepreşedintelui Uniunii Scriitorilor din România, Gabriel Chifu. Aceştia au transmis o scrisoare deschisă în care au arătat că „s-a încălcat adevărul poeziei”.
În acest an primăria a alocat 65.000 de lei pentru organizarea galei de decernare a Premiului Eminescu.