Şedința Consiliului de Dialog Social, la care a participat şi ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, social-democratul botoşănean Marius Budăi, a fost arena în care liderii sindicali ai diferitelor instituţii de stat şi-au expus nemulţumirile, unele mai mult sau mai puţin justificate. În majoritatea lor se refereau la sporuri, chiar dacă în sectorul bugetar salariile au crescut simţitor în ultimii ani.
De asemenea, liderii de sindicat au solicitat includerea sindicaliștilor pe care-i reprezintă în grupa I de muncă, plata drepturilor salariale câștigate în instanță, uniforme de vară pentru angajații din sistemul penitenciar, stabilirea unei grile de salarizare pentru administraţia publică şi nu lăsarea acesteia la îndemâna consiliilor locale sau calcularea unei gărzi ca trei zile vechime, astfel încât medicii să îndeplinească stagiul de cotizare mai rapid, iar cei care împlinesc o anumită vârstă, respectiv 55 de ani, să nu mai fie obligați să intre în sala de operație.
„Sigur că există nemulțumiri și sigur că niciodată nu vor fi mulţumiţi. Acesta este și rolul sindicatului să fie nemulţumit de salariu, dar eu cred că dacă vorbim de cuantumul din decembrie 2016 şi cel de acum… Nu cred este nicio scădere la nimeni, ci din contră. Că s-ar putea da mai multe majorări, da, dar trebuie să vedem să facem această încadrare în spaţiul bugetar responsabil pentru a nu ajunge la dificultăţi ulterioare”, a declarat Marius Budăi, care a subliniat că şi liderii de sindicat urmează să participe în alegeri, ca şi politicienii, şi de aceea exagerează în solicitări.
Acesta le-a atras atenţia sindicaliştilor să nu se axeze pe majorările de sporuri pentru că aceasta este o armă cu două tăişuri, dându-le exemplu angajaţilor de la Protecţia Copilului care şi-au văzut veniturile diminuate drastic, cu aproximativ 55%, în timpul crizei economice când s-a decis scăderea salariilor la bugetari cu 25% şi neacordarea unor sporuri.
Sindicaliștii prezenți la discuție, printre care și lideri ai marilor confederații sindicale – BNS și Cartel Alfa – nu au ridicat problema angajaților din mediul privat, chiar dacă lefurile lor nu au crescut nici pe departe în ritmul celor de la stat și au rămas mult în urmă.
Ministrul Muncii susține că tocmai de aici a venit ideea majorării salariului minim pe economie pentru cei cu studii superioare. „Trebuie să creăm acel echilibru între posibilitatea unei societăţi de a susţine acel salariu minim şi mulţumirea angajatului”, a spus Marius Budăi, adăugând că în beneficiul angajatului de la privat a fost reducerea şi impozitului de la 16% la 10%, deşi aceasta se aplică şi în sectorul bugetar, şi fără ea, odată cu trecerea contribuţiilor sociale de la angajator la salariat, acesta din urma s-ar fi văzut cu venituri diminuate.