Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a susţinut joi o videoconferinţă cu toate stucturile de urgenţă din ţară, inclusiv Ambulanţă şi SMURD. Unul din punctele discutate a fost şi materialul prezentat în Monitorul de Botoşani, legat de filmarea pacienţilor în interiorul ambulanţelor.
Medicul Raed Arafat a dorit să le aducă la cunoştinţă tuturor managerilor de servicii de ambulanţă din ţară că legea le permite filmarea pacienţilor şi personalului medical, totul fiind făcut în sprijinul bolnavului, dar şi al angajaţilor de la Ambulanţă şi SMURD.
Potrivit legislaţiei citate de medicul Raed Arafat, supravegherea video este permisă dacă „interesele legitime urmărite de angajator sunt temeinic justificate şi prevalează asupra intereselor şi drepturilor şi libertăţilor persoanelor vizate şi angajatorul a realizat informarea prealabilă a angajaţilor”. Acesta a dat mai multe exemple în care personalul medical a fost agresat sau acuzat de malpraxis de către pacienţi sau rudele acestora, astfel că aceste filmări ar putea veni în ajutorul acestora.
Mai mult, în aceste situaţii, acordul pacientului nu mai este necesar, acesta putând fi filmat fără probleme. „Toată lumea reclamă agresiunile împotriva personalului medical în ambulanţe, iar această cameră reprezintă o primă proă că personalul a fost agresat, acolo unde este cazul. Apoi ajung multe reclamaţii din partea pacienţilor că nu li s-a făcut nimic în ambulanţă. Această cameră este menită să ajute personalul să dovedească faptul că şi-a făcut treaba. Sau din contră, să ajute pacientul, dacă nu i-au fost acordate îngrijirile corespunzătoare”, le-a precizat medicul Raed Arafat tuturor şefilor de Ambulanţă şi SMURD.
Acesta a spus că în perioada următoare vor fi trimise şi protocoalele de utilizare a camerelor şi circumstanţele în care imaginile pot fi descărcate, în prezent neexistând vreo informare de acest fel şi nici pacienţii nefiind informaţi în legătură cu filmarea lor. „Fotografierea sau filmarea pacienţilor în unităţi, în cazurile în care imaginile sunt necesare pentru stabilirea diagnosticului şi a tratamentului sau pentru evitarea suspectării unei culpe medicale, se efectuează fără consimţământul acestora”, a completat medicul Călin Alexandru, director general al Direcţiei Generale Management Urgențe Medicale în cadrul aceleiaşi videoconferinţe.