Poetul Liviu Ioan Stoiciu a primit în această seară Premiul Național de Poezie “Mihai Eminescu”, Opera Omnia pentru anul 2018, în cadrul unei festivități organizate la Botoșani, la Casa Tineretului.
Premiul, care are o valoare netă de 35.000 de lei, este acordat de Primăria Municipiului Botoșani, însemnele fiind înmânate laureatului din acest an de către Marian Murariu, viceprimar al municipiului Botoșani.
Liviu Ioan Stoiciu a ținut un discurs, iar publicul a aplaudat de mai multe ori umorul poetului. “Mi-am imaginat că poate dă Dumnezeu să câștig acest premiu și nu mă vedeam altfel decât în costum. Sunt și foarte reactiv în mine, îmi fac rău singur. Nu am prea vrut să vin aici ieri. Și culmea, la ora 4.00 dimineața, ieri, am făcut o criză de bilă de credeam că mor. O fi fost acesta semnul că s-a schimbat ceva aici, la Botoșani. Am primit telefon dimineață de la Botoșani că sunt premiat. Am întrebat dacă e o glumă. Toti cei 25 de poeți din lista citită aici trebuie să ia premiu, dar mai sunt și alți poeți extraordinari. Eram în pat, la ora 8.30, dimineață, când a sunat telefonul, am răspuns, era Gellu Dorian: Urcă în mașină! Nu am găsit costumul despre care vă vorbeam. Aveam costumul la București, eu eram la Brașov. Nu voi mai avea ocazia să îmbrac acest costum, asta e! Am ratat și voiam să îmi cer scuze. Aveam costum, pantofi noi, nu a fost să fie. Despre acest premiu, da, nu merit, dar mă bucur”, a spus Liviu Ioan Stoiciu.
Laureatul s-a declarat copleşit de faptul că a primit acest important premiu şi a adăugat că este convins că toţi poeţii nominalizaţi l-ar fi meritat, dar le va veni şi lor rândul de a fi laureaţi. Cu o deosebită modestie, el a spus că nu merită premiul, dar se bucură de primirea acestuia. „Vreau să aduc un elogiu marelui Eminescu. Am crescut cu Eminescu, toată viaţa mea, inclusiv la masa de scris, Eminescu a stat întotdeauna deasupra. Aduc un elogiu poeziei române”, a spus, printre altele, laureatul.
Liviu Ioan Stoiciu a devenit astăzi şi Cetăţean de Onoare al municipiului Botoşani.
Liviu Ioan Stoiciu a debutat publicistic în anul 1967, debutul editorial având loc în anul 1977, cu ciclurile de versuri Balans în Caietul Debutanţilor. Are zeci de volume de versuri publicate şi este prezent în antologii din ţară şi străinătate, autor de romane, lucrări de memorialistică şi publicistică, dramatug, recompensat cu premii şi distincţii printre care şi Meritul Cultural în grad de Ofiţer, în anul 2004.
Despre Liviu Ioan Stoiciu, academicianul Ion Pop a spus că este “un mare spirit civic”. “Este unul dintre poeţii noştri importanţi care a ştiut să rămână demn, cu şira spinării dreaptă, într-o lume profund nedreaptă şi foarte nesigură… Este autorul unui jurnal din timpul Pieţei Universităţii din 1990, ca observator, participant direct, una dintre cele mai patetice mărturii ale acestei epoci frământate”, a spus, printre altele Ion Pop.







