spot_img
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
HomeLocal BTElevii de clasa a VIII-a preferă liceele de top

Elevii de clasa a VIII-a preferă liceele de top

Centrul Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională (CJRAE) a realizat, la finalul anului trecut, un studiu privind opţiunile elevilor de clasa a VIII-a pentru înscrierea la liceu sau şcoală profesională începând.
Cercetarea i-a vizat pe toţi cei toţi cei 4.609 elevi înscriși în cele 101 unități şcolare din învăţământul preuniversitar botoșănean, dar au răspuns doar 4.407, deoarece 202 elevi au lipsit când s-a făcut studiul. Dintre aceştia, 40% (1.748 elevi) sunt din mediul urban, iar 60% (2.659 elevi) din mediul rural.
Potrivit CJRAE, studiul a avut ca obiectiv identificarea intereselor profesionale și opțiunilor de școlarizare ale elevilor claselor a VIII-a, precum și depistării unităţilor şcolare sau a profilelor mai puțin căutate. Şi asta în condiţiile în care în anii trecuţi, foarte multe licee botoşănene nu reuşeau să-şi facă cifrele de şcolarizare propuse, fiind situaţii în care erau declaraţi admişi câte doi-trei elevi pe clasă la unele profile, în timp ce liceele de top botoşănene şi dorohoiene se confruntă cu o concurenţă acerbă care a dus ultima medie de admitere la un nivel foarte ridicat, de multe ori peste 8 sau 9.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

 

Colegiile au cea mai mare căutare

 

Cele mai multe opţiuni ale elevilor de clasa a VIII-a se îndreaptă pe Colegiul Naţional „A.T. Laurian” (393),
Liceul Teoretic „N. Iorga” (Pedagogic – 365), Colegiul Național „M. Eminescu” (307), Liceul „Regina Maria” Dorohoi (302), Colegiul Tehnic „Gh. Asachi“ (267), Colegiul Naţional „G. Ghica” Dorohoi (204) şi Colegiul Economic „Octav Onicescu” (182). O bună percepţie au şi liceele din alte localităţi ale judeţului, care sunt atractive pentru elevii din mediul rural atât datorită ofertei educaţionale, cât în special din cauza costurilor pe care le presupune traiul de zi cu zi în altă localitate. Este cazul Liceului Teoretic „Dr. M. Ciucă” Săveni (157), Liceul „Dimitrie Cantemir” Darabani (145) sau Liceul Tehnologic „N. Bălcescu” Flămânzi (100).
Clasamentul făcut de către CJRAE nu este unul al valorii unităţilor de învăţământ, acestea putând fi comparate după rezultatele pe care le obţin de-a lungul anilor şi nicidecum după percepţia elevilor sau părinţilor. De asemenea, sunt situaţii în care licee cu cifre de şcolarizare mici au o adresabilitate marea, ceea ce în definitiv duce la atragerea unor elevi foarte competitivi.
Un alt caz special este cel al liceelor vocaţionale, unde, în general, continuă copiii care au studiat în clasele generale în cadrul aceleiaşi structuri, foarte puţini fiind elevii care vin să susţină probele de aptitudini care sunt obligatorii. Este cazul Liceului cu Program Sportiv, care apare în preferinţele a 171 de elevi, a Liceului de Artă „Ştefan Luchian”, care este preferat de 148 de elevi sau cele două licee seminar, Botoşani şi Dorohoi, care sunt preferate de câte 29 de elevi de clasa a VIII-a.

 

Sunt şi licee total neatractive

 

În schimb, ancheta CJRAE oferă date importante privind unităţile şcolare cele mai agreate sau mai puţin agreate, dar aceasta nu poate fi extrapolată, pentru că opțiunile elevilor se pot schimba radical până în momentul completării cererii de înscriere la liceu sau la școlile profesionale. Rezultatele pot ajuta însă decidenții din învățământ să stabilească cifrele de școlarizare mai apropiate de realitate. De exemplu, licee precum „Alexandru cel Bun” Botoșani, Liceul Tehnologic Todireni sau Liceul Tehnologic Coțușca neadunând opțiunile elevilor nici măcar pentru constituirea unei singure clase de a IX-a, ele acoperindu-şi an de an numărul de locuri prin distribuirea făcută de computer, dintre elevii cu rezultate școlare mai slabe, care nu vor reuşi să performeze. Astfel, multe dintre aceste unităţi de învăţământ nu-şi justifică existenţa.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer senin
0.6 ° C
1.6 °
-0 °
83 %
5.2kmh
1 %
sâm
1 °
Dum
2 °
lun
4 °
mar
3 °
mie
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Având în vedere că se apropie sărbătorile, s-au montat semne și pentru musafiri.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...