La finalul anului trecut, municipalitatea botoşăneană a returnat la bugetul de stat peste două milioane de lei, cea mai mare parte din sumă fiind fonduri alocate pentru învăţământ. Primarul Cătălin Flutur a explicat în cadrul unei conferinţe de presă de ce municipalitatea nu a cheltuit aceşti bani. „Toate UAT-urile din ţară primesc nişte sume din TVA pentru învăţământ, de la darnicul Guvern PSD, care, vă spun eu ce face, dă cu mâna dreaptă şi la sfârşitul anului ia cu mâna stângă. Asta se întâmplă şi aşa îşi rezolvă la sfârşit de an problema creşterii economice sau a deficitului”, a afirmat edilul.
Potrivit acestuia, unităţile de învăţământ au două surse de finanţare , cea asigurată de la bugetul de stat, finanţarea de bază şi finanţarea complementară, primită de la bugetul local. „Din sumele pe care le primim noi putem să cheltuim doar pentru furnituri de birou, materiale pentru curăţenie, încălzire, iluminat şi forţă motrică, apă – canal, salubritate, carburanţi şi lubrifianţi, piese de schimb, poştă, internet, alte bunuri şi servicii pentru întreţinerea aparaturii IT. Sub nicio formă nu se pune problema ca din banii primiţi de la guvern din finanţarea de bază să facem investiţii, nici măcar reparaţii curente nu avem voie”, a explicat edilul.
Pe lângă sumele necheltuite în şcoli, fondurile returnate la bugetul de stat mai includ 31.000 de lei pentru asistenţă comunitară, 14.000 de lei subvenţii cabinete şcolare şi 113.000 de lei, bani primiţi pentru reabilitarea Monumentului din Centrul Istoric. Edilul a dat asigurări că banii pentru monument vor fi solicitaţi în acest an, motivat de faptul că finanţarea a fost primită în luna septembrie, iar pe finalul lunii decembrie s-a reuşit semnarea contractului cu firma care urma să reabiliteze monumentul.
„Ceea ce ni se dă cu o mână, la sfârşitul anului ni se ia cu altă mână”, a concluzionat primarul municipiului.