Rata mortalității infantile rămâne în România de două ori mai mare decât rata medie a Uniunii Europene, iar Botoşaniul are cea mai mare rată a mortalităţii din întreaga ţară şi de aproape patru ori mai mare decât a Europei. În mod paradoxal, deşi din Maternitate pleacă sănătoşi, tot mai mulţi copii mor înainte de împlini vârsta de un an, cel mai adesea din cauze prevenibile sau tratabile, dacă sistemul medical ar fi suficient de pregătit pentru a-i salva.
Sunt județe unde rata mortalității infantile este dublul mediei pe țară și chiar aproape triplă față de București și orașele mari, unde maternitățile sunt mai bine dotate, arată o analiză a organizației Salvați Copiii. Media națională a ratei mortalității infantile a fost, în 2017, de 7,2 la 1.000 de copii născuți vii, cauza principală fiind nașterile premature. La Botoşani această medie a fost de 12,9 la mia de copii. În condiţiile în care anul trecut au fost peste 2.600 de naşteri, vorbim deja de peste 33 de decese în rândul bebeluşilor. În condiţiile în care în maenitatea Botoşani au fost înregistate 11 decese anul trecut, iar anul acesta doar opt, peste două treimi din copii mor după ce ajung în grija părinţilor. „Copiii ajung târziu sau deloc la medic. Gradul de educaţie al părinţilor este mic sau inexistent. Pur şi simplu nu ştiu dacă şi când să îşi ducă bebeluşul la medic. Sau nu au bani să meargă de la ţară până la medic. Cauze sunt multe, din păcate soluţiile par să fie tot mai îndepărtate”, a precizat un medic din cadrul Maternităţii Botoşani.
Astfel, tabloul statistic al mortalității infantile plasează județul Botoșani în fruntea listei, cu o rată de 12,9 la mia de copii născuți vii, urmat îndeaproape de Călărași – 12,5 la mie, Caraș-Severin – 11,5 la mie, Sălaj – 11,3 la mie și Vrancea – 11,1 la mie.
La polul opus găsim județul Cluj și municipiul București, ambele cu o rată a mortalității infantile de 4,8 la mia de copii născuți vii. În total, sunt 23 de județe care depășesc media pe țară, în ceea ce privește mortalitatea infantilă.