Contractul pe care societatea Urban Serv îl are cu municipalitatea botoşăneană pe partea de colectare, transport şi neutralizare deşeuri, încheiat pe 19 decembrie 1998 şi modificat prin acte adiţionale subsecvente, a fost prelungit până la 30 aprilie 2019. Acest contract trebuia să se încheie la 31 decembrie 2018, de la 1 ianuarie 2019, municipiul Botoşani urmând să intre în master planul judeţean de gestionare a deşeurilor. Pe 18 decembrie, Urban Serv a înaintat o adresă Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Ecoproces, structură care monitorizează proiectul „Sistem Integrat de Management al Deşeurilor în Judeţul Botoşani”, prin care a solicitat prelungirea contractului vechi.
Până la 30 aprilie 2019 va fi modificat şi Regulamentul judeţean de salubrizare, care va include tarife diferenţiate pentru colectare deşeuri reziduale şi colectare deşeuri reciclabile şi noi indicatori de performanţă ai operatorului. „Reprezentanţii primăriei au pus condiţia ca toţi botoşănenii să plătească o taxă şi să se păstreze sistemul actual de colectare. Regulamentul prevede că la solicitarea expresă a primăriei, se poate face colectare tip mixt, adică după sistemul actual. Noi am cerut Urban Serv să ne prezinte un tarif, însă reprezentanţii societăţii au spus că nu pot fundamenta un tarif peste noapte şi de aceea au solicitat o prelungire a vechiului contract”, a declarat Ovidiu Aparaschivei, directorul ADI Ecoproces.
Prelungirea contractului vechi pentru Urban Serv presupune menţinerea sistemului actual de colectare, din poartă în poartă în zona de case şi de la sediile agenţilor economici.
De la 1 ianuarie 2019, botoşănenii vor plăti o taxă de salubrizare de 12 lei de persoană pe lună, faţă de 13 lei cât a fost în 2018. Botoşănenii de la case nu vor mai trebui să încheie contracte cu Urban Serv.