spot_img
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
HomeLocal BT2018 - anul european al patrimoniului cultural

2018 – anul european al patrimoniului cultural

Evenimentele dedicate Patrimoniului Cultural European au început la Atena cu evenimentul „Rebetiko Meets Flamenco and Fados”, care a avut loc la Sala de Concerte din Atena (Megaron Mousikis).

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Evenimentul, organizat de Ministerul Culturii din Grecia, marchează lansarea oficială a festivităților cu scopul de a încuraja europenii să descopere istoria, identitatea și tradițiile lor, printr-o serie de evenimente culturale de pe întreg continentul.

Concertul de la Atena a prezentat trei tradiții populare urbane, născute și dezvoltate în porturile mediteraneene, cu ocazia inscripționării genului muzical grecesc “rebetiko” pe lista UNESCO privind patrimoniul cultural imaterial al umanității din decembrie anul trecut.

Politica europeană în domeniul patrimoniului se bazează pe patru fundații: angajamentul comun față de patrimoniu…durabilitatea prin politici …protejarea patrimoniului cultural și abordarea activităților ilicite…accentul pus pe cercetare, inovare și formare„, a declarat ministrul culturii grecești .

Diversitatea patrimoniului cultural din Europa a fost sărbatorită la nivel european, național, regional și local, unde Muzeul Județean Botoșani a celebrat “Zilele Europene ale Patrimoniului”. Scopul Anului European al Patrimoniului Cultural este de a încuraja cetățenii europeni să descopere și să se implice în patrimoniul cultural al Europei și să consolideze sentimentul de apartenență la un spațiu european comun. Anul va viziona o serie de inițiative și evenimente în întreaga Europă pentru a permite oamenilor să se apropie și să se implice mai mult în patrimoniul lor cultural.

Anul se concentrează pe tinerii care vor deveni gardienii patrimoniului pentru generațiile următoare. Este subliniată această valoare educațională a patrimoniului cultural, precum și contribuția sa la dezvoltarea economică și socială. În plus, promovează și modalități inteligente de conservare, gestionare și reutilizare a patrimoniului european.

Pentru a se asigura că eforturile vor lăsa o amprentă după 2018, Comisia, în colaborare cu Consiliul Europei, UNESCO și alți parteneri, vor desfășura proiecte pe termen lung în jurul a zece inițiative europene care corespund celor patru principii care definesc Patrimoniul Cultural European reprezintă: implicarea, sustenabilitatea, protecția și inovarea. Obiectivul este de a contribui la declanșarea unei schimbări reale a modului în care patrimoniul este protejat și promovat.

Anul European al Patrimoniului Cultural contribuie în mod clar la atingerea obiectivelor comune în contextul pan-european prin îmbunatațirea modului de abordare a potențialului. Armonizarea politicilor de patrimoniu în întreaga Europă poate aborda câteva provocări comune: scăderea bugetelor publice în cultură, scăderea participării la activitățile culturale tradiționale, presiunile siturilor de patrimoniu asupra mediului, evoluția lanțurilor valorice și transformarea digitală.

Acesta este unul dintre motivele pentru care Comisia consideră că moștenirea culturală merită un an european, în 2018. Comisarul pentru educație, cultură, tineret și sport, Tibor Navracsics, a declarat: „Patrimoniul nostru cultural este mai mult decât amintirea trecutului nostru; cheia viitorului nostru un an european al patrimoniului cultural va reprezenta o oportunitate de a crește gradul de conștientizare a importanței sociale și economice a patrimoniului cultural și de a promova excelența europeană în acest sector.

În cadrul Anului European al Patrimoniului Cultural, Europa Nostra, cea mai importantă organizație a patrimoniului cultural din Europa și Banca Europeană de Investiții, au anunțat cele mai amenințate locuri de patrimoniu din Europa pentru anul 2018. Nominalizările au fost transmise de către societatea civilă sau de organismele publice care fac parte din rețeaua organizațiilor membre și asociaților organizației Europa Nostra din întreaga Europă.

Casinoul Constanța, care face parte din lista celor șapte nominalizări, este punctul de reper al țărmului Mării Negre, încă de la inaugurare în 1910, când originile cazinoului își puneau bazele in SUA si Anglia.

Clădirea a fost inițial deschisă pentru a găzdui un cazinou, dar odată cu trecerea timpului, locul a fost folosit în alte scopuri: ca spital în timpul războiului, iar după aceea a avut loc o remodelare pentru a deschide un restaurant, dar cheltuielile erau mari pentru a opera afacerea. Și-a închis în cele din urmă porțile în anii ’90. Rămâne abandonat până în prezent, din cauza incapacității autorităților locale de a găsi fonduri și de a lansa o operațiune de salvare și restabilire.

Unul dintre obiectivele de interes deosebit pentru Grupul de lucru economic al EHHF al Anului European este de a încuraja dezvoltarea unor indicatori și repere privind contribuția pozitivă a patrimoniului cultural la societate și la economie. Membrii “Task Force” salută oportunitatea și așteaptă cu nerăbdare să ofere experiența lor în domeniu față de UE.

În sfârșit, prin aducerea în prim-plan a patrimoniului cultural al Europei, anul va permite o sinergie mai puternică în acest sector pentru combaterea traficului ilegal de bunuri culturale, precum și distrugerea deliberată a patrimoniului în zonele de conflict.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
1.6 ° C
1.7 °
-0 °
94 %
9kmh
100 %
sâm
2 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
3 °
mie
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...